Rangkaian farmasi memberi amaran kepada orang ramai agar tidak menggunakan ubat anti-parasit Ivermectin untuk Covid-19 | PressCliff

Rangkaian farmasi memberi amaran kepada orang ramai agar tidak menggunakan ubat anti-parasit Ivermectin untuk Covid-19 |  Surat Bahasa Melayu


Foto ilustrasi menunjukkan pil di Brussels, Belgium, 9 Ogos 2019. – Gambar Reuters

KUALA LUMPUR, 23 Jun – Rangkaian farmasi utama memberi amaran kepada orang ramai hari ini agar tidak mengambil ubat anti-parasit Ivermectin, berikutan dakwaan liar oleh penyokongnya mengenai kesannya terhadap Covid-19.

Alpro Pharmacy Group, yang disebut sebagai rangkaian farmasi preskripsi terbesar di negara ini, mengatakan bahawa pada masa ini, ubat tersebut tidak diluluskan untuk penggunaan manusia di Malaysia, dan hanya terhad dan tersedia untuk digunakan pada haiwan dan haiwan peliharaan.

“Penggunaannya pada tubuh manusia dapat menyebabkan kesan negatif kerana dosis untuk penggunaan haiwan dan penggunaan manusia sangat berbeza,” kata ketua ahli farmasi dan pengarah kumpulan itu, Lim En Ni dalam satu kenyataan.

Dia mengatakan bahawa menggunakan Ivermectin sebagai ubat sendiri boleh menyebabkan komplikasi kesihatan dan overdosis yang serius, dengan kesan kesihatan yang berpotensi termasuk reaksi alergi, pening, sawan, koma, dan bahkan kematian.

“Kesalahan maklumat yang disebarkan mengenai perkara ini di forum awam dalam talian dan platform media sosial amat membimbangkan.

“Kami sangat menasihatkan orang ramai untuk selalu merujuk kepada sumber maklumat yang disahkan seperti Kementerian Kesihatan atau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk mendapatkan maklumat mengenai rawatan Covid-19, Ivermectin atau ubat atau ubat lain,” kata Lim.

“Alpro sangat menganjurkan keselamatan ubat-ubatan dan mendesak orang ramai untuk mendapatkan nasihat profesional ahli farmasi atau pengamal perubatan ketika berhadapan dengan apa-apa bentuk ubat atau ubat yang tidak biasa,” tambahnya.

Pada 16 Mei, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengatakan bahawa penggunaan Ivermectin belum diluluskan oleh kementerian, kerana kurangnya kajian saintifik untuk membuktikan keberkesanannya.

Kementerian dan Institut Penyelidikan Klinikalnya memulakan ujian klinikal awal bulan ini untuk mengkaji kesan dan keberkesanan Ivermectin dalam merawat pesakit Covid-19 berisiko tinggi di 12 hospital kerajaan.

Rabu lalu, sebuah klinik di KL diserbu oleh kementerian kerana membekalkan Ivermectin kepada pesakitnya dan mendakwa ia boleh mencegah Covid-19.

Tidak ada badan kesihatan di seluruh dunia yang menyetujui penggunaan Ivermectin untuk merawat Covid-19 atau sebagai langkah pencegahan, dan negara-negara yang sebelumnya membenarkannya seperti India sejak itu menarik balik keputusan mereka.

Di Malaysia, ubat itu ditolak antara lain oleh mereka yang menentang vaksin, pengamal perubatan alternatif, dan beberapa kumpulan Muslim.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *