Polis Hong Kong menangkap kolumnis Apple Daily berdasarkan undang-undang keselamatan | PressCliff

Polis Hong Kong menangkap kolumnis Apple Daily berdasarkan undang-undang keselamatan |  Surat Bahasa Melayu


Penangkapan terbaru berlaku setelah polis membekukan aset syarikat yang ada kaitan dengan surat khabar dan menangkap lima eksekutif minggu lalu, tindakan yang kemungkinan akan memaksa akhbar itu ditutup minggu ini. – Gambar Reuters

HONG KONG, 23 Jun – Polis Hong Kong hari ini menahan seorang kolumnis untuk tabloid pro-demokrasi Apple Daily kerana disyaki bersekongkol untuk bersekongkol dengan negara asing atau tentera asing, dalam serangan lain ke akhbar yang dikepung.

Penangkapan terbaru berlaku setelah polis membekukan aset syarikat yang ada kaitan dengan surat khabar dan menangkap lima eksekutif minggu lalu, tindakan yang kemungkinan akan memaksa akhbar itu ditutup minggu ini.

Polis telah mengatakan berpuluh-puluh Apple Daily potongan mungkin telah melanggar undang-undang keamanan, contoh pertama pihak berkuasa yang bertujuan untuk artikel media berdasarkan undang-undang.

Kumpulan hak asasi, organisasi media dan pemerintah Barat telah mengkritik tindakan pemerintah tersebut dan menyatakan keprihatinan terhadap kebebasan akhbar dan hak-hak lain di kota yang diperintah China.

Polis, yang biasanya tidak mendedahkan nama mereka yang ditangkap, mengatakan bahawa mereka telah menangkap seorang lelaki berusia 55 tahun atas tuduhan keselamatan negara. Seorang eksekutif kanan di Next Digital, yang menerbitkan Apple Daily, kata seorang penulis utama untuk editorial dan seorang wartawan ditangkap, tanpa mengenal pasti mereka. Tidak jelas mengapa wartawan itu ditangkap.

Seorang wakil polis mengatakan bahawa mereka tidak mempunyai maklumat segera mengenai penangkapan kedua.

Pemimpin Hong Kong Carrie Lam semalam mengatakan bahawa kritikan terhadap serangan dan penangkapan minggu lalu di Apple Daily sama dengan cubaan untuk “memperindah” tindakan yang membahayakan keselamatan negara.

Apple Daily telah mendapat tekanan yang semakin meningkat sejak pemilik hartawannya dan pengkritik setia Beijing, Jimmy Lai, ditangkap tahun lalu di bawah undang-undang yang diperdebatkan. Lai, yang asetnya juga dibekukan di bawah undang-undang keselamatan, sudah menjalani hukuman penjara kerana mengambil bahagian dalam perhimpunan yang tidak dibenarkan.

Menurut memo kakitangan dalaman yang dilihat oleh Reuters, tabloid, yang mempekerjakan sekitar 600 wartawan, akan ditutup selama Sabtu. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *