Penyelesaian untuk tidak melupakan anak-anak atau haiwan peliharaan di dalam kereta dalam cuaca panas (VIDEO) | PressCliff

Penyelesaian untuk tidak melupakan anak-anak atau haiwan peliharaan di dalam kereta dalam cuaca panas (VIDEO) |  Surat Bahasa Melayu


Ford telah mengembangkan sistem amaran supaya pemandu tidak berisiko meninggalkan anak (atau haiwan kesayangan) tanpa pengawasan di belakang kereta mereka, terutama ketika cuaca panas. – Gambar milik Ford

NEW YORK, 23 Jun – Ford telah membangunkan sistem yang direka khas untuk mengelakkan kanak-kanak atau haiwan peliharaan ditinggalkan di tempat duduk belakang kereta semasa gelombang panas. Ia akan digunakan pada kebanyakan model jenama.

Pembuat kereta Amerika telah mengembangkan sistem peringatan yang secara automatik dipicu ketika pintu penumpang belakang dibuka pada awal perjalanan. Prinsipnya sangat mudah.

Apabila kenderaan dihentikan dan pengapian dimatikan, amaran visual dipaparkan di layar tengah kenderaan selama sepuluh saat.

Amaran yang terdengar juga dipancarkan, mengingatkan pemandu untuk memeriksa tempat duduk belakang sebelum keluar dari kenderaan.

Amaran ini dirancang untuk mengelakkan anak atau haiwan peliharaan ditinggalkan atau terperangkap di dalam kereta, dengan semua bahaya yang ditimbulkan.

Setiap tahun, kanak-kanak dan haiwan peliharaan menjadi mangsa serangan panas yang teruk setelah terkunci di dalam kereta walaupun beberapa minit, kerana suhu boleh melebihi 50 atau 60 darjah C.

Di Amerika Syarikat sahaja, hampir 40 kanak-kanak mati setiap tahun dalam keadaan sedemikian.

Ford juga telah menyiarkan video yang sangat eksplisit yang secara jelas menggambarkan sejauh mana risiko ini, dengan “bayi ais” dan “anjing ais” diletakkan di dalam kereta ketika suhu luarnya 35 darjah C.

Di Eropah, teknologinya akan menyangkut model EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo Hybrid, Puma, S-MAX, Transit dan Tourneo Connect. Ia juga diumumkan untuk Mustang Mach-E serba baru. – Studio ETX

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *