Categories: GlobalNews

Pengkritik Kremlin Navalny mendedahkan perincian keputusan ‘ekstremisme’ | PressCliff


Alexei Navalny, pengkritik domestik paling terkenal Presiden Vladimir Putin, menjalani hukuman penjara 2-1 / 2 tahun kerana pelanggaran parol. – Gambar dari Instagram / @ Navalny melalui gambar AFP

MOSCOW, 23 Jun – Pasukan pertahanan sah pengkritik Kremlin yang dipenjara, Alexei Navalny hari ini mengumumkan untuk pertama kalinya teks lengkap keputusan mahkamah Rusia yang melarang rangkaian politiknya sebagai “ekstremis” pada 9 Jun.

Keputusan itu, yang digambarkan oleh para pengacara sebagai bagian dari “tindakan keras yang belum pernah terjadi sebelumnya” terhadap kegiatan Navalny, melarang sekutunya daripada mencalonkan diri dalam pilihan raya dan memberikan kuasa kepada pihak berkuasa untuk memenjarakan aktivis dan membekukan akaun bank mereka.

Navalny, pengkritik domestik yang paling terkenal Presiden Vladimir Putin, menjalani hukuman penjara 2-1 / 2 tahun kerana pelanggaran pembebasan bersyarat yang dia katakan ditolak. Pemenjaraannya telah melemahkan hubungan Rusia dengan Barat, yang menuntut agar dia dibebaskan dan mengkritik keputusan ekstremisme.

Dokumen setebal 16 halaman itu menguraikan alasan pengadilan untuk keputusan tersebut, yang dijatuhkan di belakang pintu tertutup.

Mahkamah mendefinisikan kumpulan itu sebagai “ekstremis” dengan alasan bahawa tuntutannya agar orang ramai melakukan protes menyebabkan “kerosakan ketenteraman awam, keselamatan awam, kepentingan individu dan syarikat”.

Protes seperti itu, menurut mahkamah, melanggar hak dan kebebasan warga di Rusia.

Meringkaskan dokumen itu, pasukan undang-undang mengatakan dalam satu kenyataan bahawa keputusan itu tidak menunjukkan contoh ekstremisme oleh organisasi Navalny. Satu-satunya contoh yang dibawa ialah tiga tunjuk perasaan politik yang dianjurkan pada tahun 2019 dan 2021.

Keputusan itu mengatakan pasukan Navalny bertujuan untuk memicu perpecahan sosial dan menjejaskan keselamatan awam dan integriti Persekutuan Rusia. Ini bertujuan, menurut keputusan itu, untuk memicu pergolakan perintah perlembagaan yang ganas.

Minggu lalu, berikutan pertemuan puncaknya dengan Presiden AS Joe Biden, Putin mempertahankan keputusan ekstremisme. Dia menyebut apa yang dikatakannya adalah perkongsian arahan kumpulan Navalny tentang cara membuat koktel Molotov.

Tuduhan itu ditolak oleh sekutu Navalny dan pasukan perundangannya menyatakan pada hari Rabu bahawa tidak ada sebutan mengenai koktail Molotov dalam keputusan mahkamah.

Sebaliknya, bukti lain ditawarkan bahawa pasukan undang-undang disoal dalam pernyataannya.

“Menurut hakim, individu yang berkaitan dengan Yayasan Pencegahan Rasuah dan markas Navalny menggunakan perlengkapan dan simbol Nazi dalam kegiatan mereka,” tulis peguam. Tetapi tidak ada kaitan antara individu dan organisasi Navalny yang dijalin oleh Pejabat Pendakwa, kata peguam. – Reuters

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

3 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

3 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

3 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

3 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

3 months ago