Penghantaran MCO: Memerlukan dos yang sihat? Cubalah makanan tempatan dari Taman PJ Seksyen 14 hingga Jadual | PressCliff


Set ‘nasi kerabu’ dengan ayam panggang dengan sos ‘percik’ memberikan rasa yang sihat – Gambar oleh Lee Khang Yi

PETALING JAYA, 23 Jun – Sejak sekian lama, saya melihat makanan di Garden to Table. Saya menyukai konsep mereka menggunakan kebun yang boleh dimakan sendiri untuk makanan kafe mereka.

Namun dengan penutupan, kafe ini telah ditutup untuk umum tetapi mereka masih mengoperasikannya dengan model penghantaran dan bawa pulang.

Anda juga boleh membeli hasil segar yang berasal dari ladang lestari yang menggunakan kaedah pertanian bebas organik atau kimia. Kafe ini juga menggunakan hasil yang sama dalam makanan mereka.

Menu mungil mereka merangkumi makanan panas, pilihan pelbagai makanan ringan dan gula-gula. Makanan panas disediakan dalam set di mana anda dapat mencuba makanan ringan dan kopi terlaris mereka yang dibuat menggunakan beg titisan.

Saya suka pengaturan itu kerana anda dapat menikmati makan tengah hari yang indah diikuti dengan minum petang. Saya rasa yang menjadikan hujung minggu menjadi lebih menggembirakan.

Saya telah memesan set khas hujung minggu lalu yang mereka perkenalkan untuk Hari Bapa. Ini adalah milik mereka nasi kerabu dan nasi lemak, kegemaran abadi untuk semua.

Mulai minggu ini dan seterusnya, mereka telah meletakkan nasi kerabu pada menu. Anda juga mempunyai mereka nasi ulam yang menggunakan beras perang yang dicampur dengan herba yang ditanam dari kebun mereka. Protein utama sedikit berbeza kerana pilihan minggu ini adalah pilihan ayam rempah panggang atau terung kentang sambal.

Untuk saya nasi kerabu set (RM38), saya mempunyai ini dengan kaki ayam panggang mereka percik sos. Segala-galanya di pinggan saya sedap dan berkhasiat.

Hanya campurkan ramuan cincang, sayur-sayuran cincang dan telur masin dengan nasi berwarna biru. Telur asin tidak terlalu masin dengan pusat berkrim yang bagus kerana ia dipelihara oleh mereka. Anda juga mempunyai keropok ikan yang indah.

Saya sangat menikmati ayam bakar. Ia adalah rangkaian percuma dan sangat segar. The percik sos menambah rasa lembut dan lembut pada daging berair.

Untuk nasi lemak set (RM35), saya memasangkannya dengan rasa mereka yang kaya buah keluak anak domba rendang. Daging lembut yang direbus dengan santan sudah merosot dan sesuai dengan nasi dan tidak terlalu pedas sambal, goreng ikan bilis dan kacang tanah.

'Nasi lemak' kegemaran abadi dipasangkan dengan 'buah keluak' lambang 'rendang' yang kaya
‘Nasi lemak’ kegemaran abadi dipasangkan dengan ‘buah keluak’ lambang ‘rendang’ yang kaya

Untuk waktu minum teh, itu adalah kari kari mereka, tart telur gaya Hong Kong dan kuih angku. Kepingan kari spiral buatan tangan adalah kebahagiaan murni dengan setiap gigitan. Pastri ini tidak begitu bersalah kerana dibuat dengan mentega dan tepung organik Australia. Saya juga menikmati pengisian kentang yang dimasak dengan minyak kelapa, bawang dan serbuk kari. Mereka menggunakan daun kari buatan sendiri. Karipap juga mempunyai sebahagian telur rebus. Anda juga boleh membeli karipap, di mana tiga keping dijual dengan harga RM10.

Saya juga menikmati tart telur yang mempunyai lapisan pastri mentega. Mereka menggunakan mentega kultur dengan tepung gandum organik sementara pengisian telur dibuat dari telur bebas antibiotik. Ia tidak terlalu manis sementara lapisan renyah memberikan penurunan yang baik. Anda juga boleh membuat pra-pesanan dengan harga RM15 yang akan memberi anda empat tart untuk dinikmati di rumah.

Nikmati 'kuih angku' buatan sendiri yang diisi dengan pes kacang hijau (kiri).  Bubur kari spiral mereka memberikan kebahagiaan serpihan dalam setiap gigitan sementara tart telurnya enak dengan lapisan pastri mentega (kanan)
Nikmati ‘kuih angku’ buatan sendiri yang diisi dengan pes kacang hijau (kiri). Bubur kari spiral mereka memberikan kebahagiaan serpihan dalam setiap gigitan sementara tart telurnya enak dengan lapisan pastri mentega (kanan)

Untuk kuih angku Saya mencuba, saya suka pengisian kacang hijau tetapi saya merasakan kulit memerlukan sedikit keanjalan. Mereka juga menawarkannya dalam isi kelapa dan kacang. Anda boleh membelinya secara berasingan dengan harga dua keping dengan harga RM5.

Dari menu minggu ini, mereka juga mempunyai pelbagai croissant masam, perolehan epal Perancis, sardine roll, tuna puff, buttermilk scone dan madeleine.

Makanan yang diatur cukup baik untuk makan tengah hari dan minum jam minum petang dengan secawan kopi
Makanan yang diatur cukup baik untuk makan tengah hari dan minum jam minum petang dengan secawan kopi

Pra-pesanan untuk barang-barang tersebut diperlukan untuk memastikan tidak ada pembaziran makanan dan memberi mereka masa untuk menyediakan makanan. Anda boleh mengambil barang dari kafe atau mengatur penghantaran melalui pihak ketiga di mana caj ditanggung oleh anda.

Mereka ditutup pada 24 Jun dan 1 Julai tetapi akan dibuka dari hari Jumaat hingga Ahad selama dua minggu.

Garden to Table, 8, Lorong 14 / 37B, Seksyen 14, Petaling Jaya. Buka: 11 pagi hingga 5 petang (Khamis hingga Ahad). Tutup Isnin hingga Rabu. Anda boleh WhatsApp 012-9369738 untuk membuat pra-pesanan makanan anda. Instagram: @gardentotablepj Facebook: @gardentotablePJ

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *