Penarafan RAM, Malaysian Rating Corp memberikan penilaian Yinson A1 / stabil dan A + / stabil | PressCliff

Sunway dinamakan antara 10 majikan paling menarik di Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


KUALA LUMPUR, 23 Jun – Yinson Holdings Bhd memperoleh masing-masing A1 / stable dan A + / stable dari RAM Rating Services Bhd dan Malaysian Rating Corporation Bhd (MARC) masing-masing, di belakang profil perniagaannya yang kukuh.

Yinson mengatakan MARC dan RAM Ratings berpendapat bahawa ia mempunyai kestabilan pendapatan dan margin keuntungan yang sihat berikutan kemampuannya untuk mendapatkan kontrak penyimpanan dan pemunggahan pengeluaran terapung jangka panjang (FPSO) berulang.

Kumpulan ini mempunyai kontrak jangka panjang hingga 25 tahun, dengan buku pesanannya pada AS $ 9.74 bilion (RM40.5 bilion) pada akhir Mac 2021.

“Agensi penarafan juga mengambil kira bahawa pendapatan kontrak Yinson tidak terpengaruh oleh harga minyak mentah, dengan syarat kontrak yang kuat dibina untuk memastikan pampasan yang mencukupi sekiranya penamatan berlaku,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sebagai tambahan, Yinson telah menunjukkan penghantaran FPSO tepat pada masanya dan pengekalan kos dalam tempoh pembinaan, mencapai masa operasi melebihi 99 peratus dalam lima tahun terakhir.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Yinson, Lim Chern Yuan berkata, walaupun terdapat wabak yang belum pernah terjadi sebelumnya, perniagaannya tetap pesat dan dilengkapi dengan baik untuk menghasilkan pendapatan yang lebih tinggi melalui sumbangan bahagian perniagaannya.

Dia mengatakan bahagian pembaharuan Yinson bertujuan untuk mendapatkan portfolio operasi 5 hingga 10GW dalam 10 tahun, dan bahagian teknologi hijau telah menetapkan matlamat untuk mewujudkan ekosistem digital bekalan tenaga hijau.

“Dengan adanya asas-asas kewangan yang tegas seperti yang ditunjukkan oleh penilaian kredit yang kuat, kami bersikap positif untuk mencapai tujuan ini,” kata Lim. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *