Pelindung wajah Tajuddin yang kontroversial menyebabkan lonjakan carian Google untuk item tersebut, data iPrice Malaysia mendedahkan | PressCliff

Pelindung wajah Tajuddin yang kontroversial menyebabkan lonjakan carian Google untuk item tersebut, data iPrice Malaysia mendedahkan |  Surat Bahasa Melayu


Pengerusi Prasarana ketika itu, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman memberi ucapan kepada anggota media semasa sidang media di Kuala Lumpur pada 25 Mei 2021.

KUALA LUMPUR, 23 Jun – Permintaan peralatan pelindung diri (PPE) dan penutup muka nampaknya meningkat sejajar dengan peningkatan jangkitan baru Covid-19 harian di Malaysia.

Data Trend Google terkini yang dikeluarkan oleh agregator e-commerce iPrice Malaysia, menunjukkan bahawa carian google untuk PPE dalaman dan luaran serta muka dan sarung tangan meningkat dengan ketara tahun ini dengan keadaan Covid-19 yang semakin buruk.

Data menunjukkan bahawa pencarian perisai muka dan topeng kain masing-masing meningkat 1,730 peratus dan 677 persen jika dibandingkan dengan tahun lalu.

Menariknya, agregator e-dagang mengatakan dalam satu kenyataan bahawa pencarian perisai muka meningkat 50 peratus sehari selepas sidang media perlanggaran kereta api Kelana Jaya pada 25 Mei.

iPrice mengaitkan lonjakan pencarian kepada ketua Prasarana Malaysia Berhad ketika itu, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman yang sidang media kontroversialnya menjadi tajuk utama selama beberapa hari.

Dalam foto yang mendominasi portal berita tempatan dan media sosial, Tajuddin hanya memakai perisai wajah yang telus semasa berucap.

Sementara itu, kumpulan itu mengatakan pencarian topeng kain menunjukkan pertumbuhan yang ketara apabila Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menggesa orang ramai memakai topeng berganda untuk keselamatan tambahan.

Pencarian produk pelindung diri meningkat tahun ini dengan keadaan Covid-19 yang semakin buruk.  - Gambar ihsan iPrice Malaysia
Pencarian produk pelindung diri meningkat tahun ini dengan keadaan Covid-19 yang semakin buruk. – Gambar ihsan iPrice Malaysia

Secara keseluruhan, kajian itu mendapati bahawa carian Google di Malaysia mengenai PPE luaran seperti topeng bedah dan kain, pelindung muka, topeng KN95 dan N95 serta sarung tangan tumbuh 223 peratus pada separuh pertama tahun 2021 jika dibandingkan dengan tempoh yang sama pada tahun 2020.

Barang-barang lain seperti Panadol, termometer, pil kawalan kelahiran dan kondo juga menyaksikan pertumbuhan 320 peratus untuk tempoh yang sama.

Laporan itu mengatakan KN95 menduduki tempat teratas dengan mengumpulkan carian Google terbanyak, sementara pil kawalan kelahiran memperoleh peningkatan jumlah carian tertinggi sebanyak 563 peratus jika dibandingkan dengan separuh pertama tahun 2020.

Namun, iPrice menyatakan bahawa carian di Google Trends tidak semestinya bermaksud pembelian kerana banyak orang cenderung berunding dengan Google untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai produk tertentu.

Kumpulan itu mengatakan data untuk analisis mereka diperoleh dari Google Trends awal bulan ini.

Kumpulan ini mengamati kata kunci seperti “topeng pembedahan”, “pelindung muka”, “topeng kain”, “kn95”, “n95”, “sarung tangan”, “Panadol”, “termometer”, “pil kawalan kelahiran” dan “kondom” dari Januari 2020 hingga 10 Jun 2021 untuk kajian ini.

Perbandingan dibuat berdasarkan separuh pertama tahun 2020 dan 2021.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *