Pelanggaran MCO SOP: CIDB menutup dua tapak bangunan di Sabah, membatalkan kelulusan operasi dua yang lain di Johor | PressCliff

Pelanggaran MCO SOP: CIDB menutup dua tapak bangunan di Sabah, membatalkan kelulusan operasi dua yang lain di Johor |  Surat Bahasa Melayu


Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB), dalam satu kenyataan hari ini, mengatakan tindakan itu diambil berikutan operasi penguatkuasaan MCO 3.0 yang dilakukan oleh cawangan agensi itu di Sabah dan Johor hari ini. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 23 Jun – Dua tapak pembinaan di Sabah diperintahkan ditutup sementara kelulusan operasi untuk dua tapak di Johor dibatalkan setelah kontraktor gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) perintah kawalan pergerakan (MCO).

Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB), dalam satu kenyataan hari ini, mengatakan tindakan itu diambil berikutan operasi penguatkuasaan MCO 3.0 yang dilakukan oleh cawangan agensi itu di Sabah dan Johor hari ini.

Menurut CIDB, ​​kedua-dua laman web di Sabah didapati tidak mematuhi senarai semak SOP Majlis Keselamatan Negara (MKN), sementara enam dari lapan lokasi yang dikunjungi tidak beroperasi.

“Kedua-dua laman web di Beaufort dan Kinabatangan diperintahkan untuk berhenti beroperasi serta-merta dan diserahkan dengan Notis Berhenti Kerja N3E / 2021 dan Kegagalan Mematuhi SOP Kerja Pembinaan semasa Notis MCO N3B / 2015,” kata kenyataan itu.

Kesalahan yang dilakukan termasuk gagal mengisytiharkan projek itu kepada CIDB, ​​beroperasi tanpa persetujuan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti), menggunakan sijil pendaftaran yang telah tamat dan menjalankan kerja-kerja yang tidak kritikal.

“Selain itu, tempat pekerja yang disediakan tidak mendapat persetujuan dari Departemen Tenaga Kerja atau pihak berkuasa tempatan dan gagal mematuhi SOP yang ditetapkan oleh Kementerian Kesehatan,” menurut CIDB.

Dalam operasi di Johor Baru, dua dari 16 laman web yang diperiksa didapati melanggar SOP dan tujuh lokasi tidak beroperasi.

Pemberitahuan penutupan dikeluarkan kepada kontraktor utama kedua-dua laman web tersebut dan kelulusan Miti mereka dibatalkan kerana gagal mematuhi sepenuhnya syarat operasi MCO dan tidak mendapat persetujuan dari Jabatan Tenaga Kerja dan pihak berkuasa tempatan untuk tempat pekerja mereka, katanya.

Sejak MCO 3.0 dilaksanakan, CIDB telah memeriksa 2.678 tapak projek, dan 153 dari 511 lokasi yang beroperasi gagal mematuhi SOP dan diperintahkan untuk ditutup. Namun, 11 daripadanya diizinkan untuk beroperasi semula setelah mengambil langkah-langkah untuk mematuhi SOP.

CIDB mengingatkan pemain industri pembinaan untuk mematuhi SOP, senarai yang boleh dimuat turun di www.cidb.gov.my. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *