Pelajar dan pemeriksa Singapura untuk ujian lisan PSLE, GCE mesti memakai topeng pembedahan: MOE, SEAB | PressCliff

Pelajar dan pemeriksa Singapura untuk ujian lisan PSLE, GCE mesti memakai topeng pembedahan: MOE, SEAB |  Surat Bahasa Melayu


Calon tidak akan dibenarkan untuk menduduki peperiksaan pemahaman lisan dan pendengaran PSLE ​​dan GCE jika mereka mempunyai Covid-19 atau ditempatkan dalam pesanan karantina atau notis tinggal di rumah, di antara syarat-syarat lain. – Buka gambar

SINGAPURA, 23 Jun – Semua pelajar yang menduduki peperiksaan lisan Peperiksaan Meninggalkan Sekolah Rendah (PSLE) dan Sijil Am Pendidikan (GCE) serta pemeriksa mesti memakai topeng pembedahan pada kesempatan ini.

Ini adalah salah satu rangkaian langkah keselamatan yang telah dilaksanakan oleh pihak berkuasa, kata Kementerian Pendidikan (KPM) dan Lembaga Peperiksaan dan Penilaian Singapura (SEAB) dalam satu kenyataan bersama hari ini.

Mereka mendedahkan bahawa lebih daripada 310,000 pelajar yang layak – atau sekitar sembilan dari 10 – telah mendaftar untuk janji vaksinasi Covid-19 mereka sejak 1 Jun.

Dan pada hari Ahad ini, kira-kira 297,000 murid dijangka mengambil vaksinasi pertama mereka, menjelang pembukaan semula sekolah pada hari Isnin depan.

Pemakaian topeng adalah untuk mengurangkan risiko penularan Covid-19, kata pihak berkuasa, dengan menekankan bahawa calon tidak akan dirugikan kerana ekspresi wajah tidak akan dipertimbangkan untuk penilaian lisan.

Walau bagaimanapun, pemeriksa diminta untuk meminta setiap calon menyatakan nama dan sekolahnya dengan kuat, untuk memastikan bahawa mereka dapat saling mendengar dengan jelas.

Selanjutnya, calon boleh meminta pemeriksa mengulang diri atau bercakap dengan lebih kuat, dan papan tanda akan hadir untuk mengingatkan mereka bahawa mereka boleh melakukannya.

Pemeriksa, yang mungkin juga meminta calon mengulangi diri mereka sendiri, akan mempertimbangkan “keadaan khas memakai topeng ketika menilai calon”.

Tahun lalu, pelajar yang menduduki peperiksaan lisan diminta untuk menanggalkan topeng muka mereka untuk “meminimumkan apa-apa halangan terhadap kejelasan orasi mereka”, kata notis dari SEAB. Namun, sebagai langkah berjaga-jaga, pelindung plastik yang jelas diletakkan di antara calon dan pemeriksa.

Sama seperti tahun lalu, langkah-langkah pengurusan selamat yang lain tahun ini termasuk:

Pemeriksaan suhu dan gejala untuk masuk ke sekolah dan tempat peperiksaan

Pemecatan calon secara berperingkat

Pembersihan permukaan sentuhan tinggi yang kerap

Penggunaan tempat yang berventilasi baik seperti dewan sekolah atau bilik darjah untuk peperiksaan

Calon tidak akan dibenarkan menduduki peperiksaan pemahaman lisan dan pendengaran PSLE ​​dan GCE sekiranya mereka:

· Mempunyai Covid-19

· Ditempatkan atas pesanan karantina atau pemberitahuan tinggal di rumah

· Dikeluarkan dengan cuti tanpa izin kerana kontak dekat dengan kes yang disahkan atau akibat berada di rumah yang sama dengan individu yang berada di karantina

· Adakah cuti perubatan kerana jangkitan pernafasan akut

· Adakah yang tidak disetujui, kerana berada di rumah yang sama dengan anggota (berumur enam tahun ke atas) yang mempunyai gejala seperti selesema

Bagi calon yang tidak dapat menduduki peperiksaan pemahaman lisan atau pendengaran mereka kerana alasan yang sahih, seperti janji vaksinasi yang telah dipesan lebih awal, mereka akan dapat mengambilnya pada tarikh lain dalam masa peperiksaan lisan atau menduduki -pemeriksaan.

Pihak berkuasa mengatakan bahawa tarikh pemeriksaan solekan akan diberikan kepada calon yang terlibat.

Mereka yang lulus dalam peperiksaan, dengan alasan yang sahih, dan tidak dapat menduduki peperiksaan dalam tempoh peperiksaan atau menghadiri pemeriksaan lisan make-up, boleh memohon pertimbangan khas.

Pertimbangan khas adalah prosedur yang memberi penghargaan kepada calon yang mendapat markah yang diproyeksikan melalui pendekatan berdasarkan bukti dan berdasarkan data, kata pihak berkuasa.

Mengenai baki kertas untuk peperiksaan kebangsaan tahun ini, langkah-langkah pengurusan yang selamat dan pengaturan peperiksaan akan tetap serupa dengan yang dilaksanakan tahun lalu.

Penghapusan topik terakhir yang biasa

Oleh kerana sebilangan besar pelajar Sekolah Rendah 6 masih belum layak mendapat vaksinasi Covid-19 kerana usia mereka, MOE dan SEAB mengatakan bahawa mereka akan mengeluarkan Topik Terakhir Biasa (CLT) dari PSLE ​​tahun ini.

CLT adalah sekumpulan topik yang telah dikenalpasti oleh MOE dari sukatan pelajaran yang relevan yang akan diajar terakhir oleh semua sekolah untuk kohort yang lulus.

Kenyataan itu menjelaskan bahawa dengan varian coronavirus yang lebih menular, keperluan untuk pembelajaran di rumah (HBL) di sekolah rendah tidak dapat dikesampingkan.

“Setelah mempertimbangkan dengan teliti faktor-faktor ini, dan juga fakta bahawa pelajar-pelajar Sekolah Rendah 6 yang lebih muda mungkin tidak belajar dengan berkesan semasa HBL, MOE dan SEAB akan membuang CLT untuk PSLE ​​2021.”

Penyambungan semula aktiviti kokurikulum

Oleh kerana keadaan Covid-19 yang sedang berkembang, kegiatan kokurikulum secara langsung (CCA) hanya akan disambung mulai 12 Julai, seminggu kemudian daripada yang diumumkan sebelumnya, kata pihak berkuasa.

Sebelumnya, MOE menyatakan bahawa CCA secara beransur-ansur akan disambung semula dari minggu kedua Penggal 3, walaupun sekarang ini telah beralih ke minggu ketiga Penggal 3, untuk sekolah menengah, maktab rendah dan Institut Millennia.

Untuk sekolah rendah, CCA secara langsung akan disambung pada minggu kelima bagi penggal 3.

Langkah keselamatan itu diputuskan setelah berunding dengan pemimpin sekolah dan pakar pendidikan dan pertimbangan yang teliti, kata Menteri Pendidikan Chan Chun Sing dalam catatan di Facebook.

“Kami berharap langkah-langkah ini dapat memberi ketenangan fikiran kepada para pelajar dan ibu bapa mereka,” tambahnya. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *