Panel Rumah AS untuk membuat rang undang-undang antimonopoli Big Tech di tengah kritikan yang keras | PressCliff

Panel Rumah AS untuk membuat rang undang-undang antimonopoli Big Tech di tengah kritikan yang keras |  Surat Bahasa Melayu


Seorang pegawai Rumah Putih mengatakan Presiden Joe Biden percaya langkah-langkah diperlukan untuk melindungi privasi dan menangani masalah lain yang diciptakan oleh platform teknologi besar. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 23 Jun – Jawatankuasa Kehakiman Dewan hari ini mulai mengerjakan satu paket enam undang-undang antimonopoli, banyak yang bertujuan untuk dikendalikan di Big Tech, dalam sesi yang diharapkan akan menjadi perbincangan panjang.

Wakil AS Jerrold Nadler, ketua Demokratik Jawatankuasa Kehakiman, dalam pernyataan pembukaan menyebut rang undang-undang itu sebagai “pakej bersejarah undang-undang bipartisan” yang bertujuan untuk “mengekang penyalahgunaan antikompetitif syarikat-syarikat paling dominan dalam talian.”

Terdapat banyak tentangan yang ditujukan pada rang undang-undang pembaharuan yang paling besar, termasuk dari Dewan Perniagaan AS yang kuat, Amazon.com Inc, Apple Inc, Facebook Inc dan Google Alphabet Inc.

Apple menulis kepada pemimpin jawatankuasa semalam, dengan alasan bahawa kedai aplikasinya melindungi pengguna iPhone dan bahawa beberapa peruntukan rang undang-undang “akan mewujudkan perlumbaan ke bawah untuk keselamatan dan privasi.”

Setiap rang undang-undang mempunyai penaja bersama Demokrat dan Republik, dan masing-masing telah mencetuskan penentangan atau keprihatinan dari anggota kedua-dua parti politik.

Perwakilan Zoe Lofgren, seorang Demokrat California, mengatakan bahwa dia tidak akan mendukung langkah-langkah yang paling luas, dengan mengatakan: “Seperti yang disusun, tagihan-tagihannya tidak lagi.”

Seorang pegawai Rumah Putih mengatakan Presiden Joe Biden percaya langkah-langkah diperlukan untuk melindungi privasi dan menangani masalah lain yang dibuat oleh platform teknologi besar.

Syarikat-syarikat tersebut telah menghabiskan hampir dua tahun terakhir di bawah penyelidikan persekutuan, negeri dan kongres tentang bagaimana mereka menggunakan pengaruh mereka untuk menangkis persaingan, memperluas dominasi mereka ke pasar bersebelahan atau menyalahgunakan dominasi mereka.

Dua rang undang-undang menangani isu syarikat gergasi, seperti Amazon dan Google, mewujudkan platform untuk perniagaan lain dan kemudian bersaing dengan perniagaan yang sama. Yang satu memerlukan perniagaan pesaing untuk dijual sementara yang lain memerlukan platform untuk menahan diri daripada memilih perniagaan mereka sendiri.

Rang undang-undang ketiga memerlukan platform untuk menahan diri dari penggabungan melainkan ia dapat menunjukkan syarikat yang diperoleh tidak bersaing dengannya. Yang keempat memerlukan platform untuk membolehkan pengguna memindahkan data mereka ke tempat lain.

Dua yang terakhir akan meningkatkan anggaran penguatkuasa antimonopoli dan memastikan bahawa kes antimonopoli yang dibawa oleh peguam negara tetap di mahkamah yang mereka pilih. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *