Categories: NewsPerniagaan

Norway memberi izin eksplorasi minyak Artik, tetapi lebih sedikit syarikat yang menggunakan | PressCliff


Bendera Norway berkibar di atas bangunan di Oslo, Norway 31 Mei 2017. – Gambar Reuters

OSLO, 23 Jun – Norway telah memberikan empat lesen eksplorasi kepada tujuh syarikat minyak, termasuk tiga untuk Laut Arctic Barents, tetapi lebih sedikit syarikat minyak yang meminta izin daripada pada pusingan perlesenan sebelumnya.

Anugerah itu adalah sebahagian daripada pusingan pelesenan bernombor Norway yang merangkumi kawasan perbatasan yang sebelumnya belum diterokai di rak benua negara itu, memperluas jangkauan geografi industri minyak dan gasnya.

“Ini penting untuk pekerjaan dan penciptaan nilai dalam industri minyak dan gas Norway,” kata Menteri Petroleum dan Tenaga Tina Bru dalam satu kenyataan.

Permit penerokaan baru keempat pada pusingan pelesenan ke-25 terletak lebih jauh ke selatan, di Laut Norway.

Pusingan terbaru menarik minat tujuh syarikat, lebih sedikit daripada dua pusingan sebelumnya, dengan 11 syarikat mencari kawasan pada pusingan ke-24 pada 2018 dan 26 syarikat pada pusingan ke-23 pada 2016.

Norway menawarkan sembilan kawasan untuk penggerudian pada pusingan ke-25, di mana lima daripadanya tidak terkumpul, semuanya di Laut Barents, di mana firma minyak telah menggerudi banyak sumur kering dalam beberapa tahun terakhir dan di mana hanya beberapa ladang setakat ini telah dikembangkan.

Ketua Greenpeace Norway Frode Pleym mengatakan: “Ini menunjukkan bahawa sebahagian besar firma telah melepaskan harapan minyak dari Laut Barents.”

Rancangan Norway untuk meneruskan penjelajahan di Kutub Utara dan di tempat lain telah dikritik oleh para ahli alam sekitar yang mengatakan bahawa mereka bertentangan dengan janji antarabangsa negara Nordik untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

“Sama sekali tidak dapat diterima bagi pemerintah Norwegia untuk terus melakukan pengeboran untuk lebih banyak bahan bakar fosil di tengah-tengah keadaan darurat iklim,” kata Greenpeace’s Pleym.

Kes mahkamah

Awal bulan ini, aktivis iklim meminta Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah (ECHR) untuk memutuskan terhadap rancangan Norway untuk lebih banyak pengeboran minyak di Kutub Utara, dengan alasan penjelajahan negara itu akan merampas masa depan orang muda.

ECHR belum mengatakan sama ada ia akan mengambil kes pengawal selia alam sekitar atau tidak.

Equinor menerima hak dalam dua daripada izin tersebut, dan akan menjadi pengendali untuk kedua-duanya. Eni Vaar Energi dan Ineos E&P masing-masing akan mengendalikan satu lesen.

“Akses tetap ke kawasan berkontribusi secara positif terhadap pembangunan Rak Kontinental Norway,” kata naib presiden kanan Equinor, Jez Averty dalam satu kenyataan.

Shell, Idemitsu, Lundin Energy dan OMV juga menerima saham di blok yang sama, tetapi tidak akan menjadi pengendali.

Pusingan ke-25 diumumkan setelah parlimen Norwegia menyetujui rancangan yang diperbaharui untuk pengembangan Laut Barents, menyusun semula had untuk kawasan paling utara industri minyak.

Norway telah melakukan pusingan pelesenan bernombor sejak pertengahan tahun 1960-an.

Sebagai tambahan kepada bilangan bulatnya, Norway juga memberikan penghargaan tahunan dalam apa yang disebutnya sebagai kawasan matang, menambahkan kawasan sekitar ladang minyak dan gas atau kawasan pencarian yang ada.

Penerokaan di kawasan matang pada amnya melibatkan risiko ekonomi yang lebih rendah daripada di kawasan perbatasan tetapi juga diharapkan dapat menghasilkan penemuan yang lebih kecil.

Norway adalah pengeluar minyak dan gas terbesar di Eropah barat dengan output harian sekitar 4 juta tong minyak yang setara. – Reuters

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

3 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

3 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

3 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

3 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

3 months ago