New Zealand membawa kembali kekangan di Wellington setelah Covid menakutkan dari pelawat Sydney | PressCliff

New Zealand membawa kembali kekangan di Wellington setelah Covid menakutkan dari pelawat Sydney |  Surat Bahasa Melayu


Dengan populasi 5 juta orang, New Zealand adalah antara segelintir negara yang telah menahan penyebaran Covid-19 dan kembali normal, dengan kes positif terakhir kerana penularan masyarakat dilaporkan sekitar empat bulan yang lalu. – Gambar AFP

WELLINGTON, 23 Jun – Selandia Baru meningkatkan tahap amaran Covid-19 di ibukota Wellington hari ini di tengah-tengah kebimbangan bahawa bandar itu mungkin terdedah kepada varian Delta yang sangat menular yang telah mencetuskan wabak baru di negara jiran Australia.

Wellington akan berpindah ke ‘Alert Level 2’ negara itu, satu tahap sebelum penutupan, sehingga tengah malam pada hari Ahad sebagai langkah berjaga-jaga untuk membendung sebarang kemungkinan wabak selepas pelancong Australia diuji positif untuk Covid-19 ketika kembali ke Sydney dari lawatan ke ibu negara New Zealand pada hujung minggu.

“Ini bukan penguncian … ini adalah langkah berjaga-jaga yang akan tetap ada ketika kami menghubungi jejak dan menguji semua yang kami perlukan,” kata menteri respons Covid Selandia Baru, Chris Hipkins pada sidang media di Wellington.

Di bawah tahap berjaga-jaga 2, pejabat, sekolah dan perniagaan dapat tetap terbuka tetapi harus mematuhi peraturan menjauhkan sosial. Aktiviti sukan dan rekreasi dibenarkan, tertakluk pada syarat termasuk jarak fizikal, tetapi perjumpaan lebih dari 100 orang tidak akan dibenarkan, termasuk di majlis perkahwinan, pengebumian dan acara lain.

Dengan populasi 5 juta orang, New Zealand adalah antara segelintir negara yang telah menahan penyebaran Covid-19 dan kembali normal, dengan kes positif terakhir kerana penularan masyarakat dilaporkan sekitar empat bulan yang lalu.

New Zealand bersetuju untuk melakukan perjalanan bebas karantina dengan negara jirannya Australia awal tahun ini, kerana kedua-dua negara telah mengawal penyebaran coronavirus masyarakat.

Tetapi kebimbangan baru mengenai wabak muncul setelah ujian positif bagi pelancong lelaki Australia yang tidak disebutkan namanya, yang mengunjungi lebih dari selusin lokasi termasuk muzium Te Papa nasional, pub, kafe, kedai buku dan sebuah hotel semasa perjalanannya pada hujung minggu lalu.

Penumpang dalam penerbangan yang digunakan oleh orang tersebut juga diminta untuk mengasingkan diri dan menjalani ujian.

Negeri paling berpenduduk di Australia, New South Wales (NSW) telah melihat sekumpulan virus terbarunya meningkat kepada lebih daripada 30 kes dalam seminggu, mendorong New Zealand menghentikan perjalanan bebas karantina.

NSW hari ini mengetatkan sekatan perhimpunan dan pergerakan orang di Sydney selama seminggu di tengah-tengah ketakutan bahawa kumpulan terbaru varian Delta yang sangat menular dapat memicu wabak besar.

Penduduk di tujuh kawasan dewan Sydney di timur dan barat kota dilarang melakukan perjalanan dengan alasan yang tidak penting di luar wilayah tersebut, sementara perjumpaan rumah tangga akan terhad kepada lima orang tetamu dan topeng wajib dilakukan di semua lokasi tertutup, termasuk pejabat.

“Kami telah pergi dari bahaya dekat dan sekarang ke bahaya yang sangat nyata dan sekarang, bukan hanya di pusat membeli-belah tetapi juga di seberang Sydney,” kata Menteri Kesihatan negeri NSW Brad Hazzard kepada wartawan di Sydney pada hari Rabu.

Kumpulan virus pertama di NSW dalam lebih dari sebulan dikaitkan dengan pemandu yang mengangkut kru syarikat penerbangan luar negara dan yang mengunjungi beberapa tempat, termasuk pusat membeli-belah di Bondi, tempat tumpuan pelancong yang popular.

Sepuluh kes baru dilaporkan pada pukul 8 malam waktu tempatan pada hari Selasa tetapi 13 kes lagi dikesan sejak itu.

Penguncian yang cepat, peraturan jarak sosial yang sukar dan penjejakan hubungan yang cepat telah membantu Australia dan New Zealand untuk menahan wabak dan mengekalkan angka Covid-19 mereka relatif rendah.

Australia telah melaporkan lebih dari 30.350 kes dan 910 kematian sejak wabak itu bermula, sementara New Zealand mencatatkan lebih dari 2.300 kes yang disahkan dan 26 kematian. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *