Nasdaq mencatatkan rekod tertinggi apabila aktiviti kilang menaikkan puncak baru | PressCliff

Nasdaq mencatatkan rekod tertinggi apabila aktiviti kilang menaikkan puncak baru |  Surat Bahasa Melayu


Pemandangan bahagian luar laman pasar Nasdaq di wilayah Manhattan, New York City, AS, 24 Oktober 2016. – Gambar Reuters

NEW YORK, 23 Jun – Nasdaq mencapai paras tertinggi sepanjang masa hari ini, dibantu oleh kenaikan saham Tesla, dengan pelabur bersorak data yang menunjukkan aktiviti kilang AS naik ke tahap tertinggi pada bulan Jun.

Firma data IHS Markit mengatakan bahawa Indeks Pengurus Pembelian pembuatan AS yang meningkat meningkat pada bacaan 62.6 bulan ini, mengalahkan anggaran 61.5, menurut ahli ekonomi yang disurvei oleh Reuters. Walau bagaimanapun, PMI sektor perkhidmatan turun ke 64.8 daripada bacaan 70.4 pada bulan Mei.

Enam dari 11 sektor utama S&P meningkat pada awal perdagangan, dengan tenaga melonjak lebih dari 1.5 peratus berikutan kenaikan harga minyak.

Tesla Inc melonjak 4 persen ketika pembuat kenderaan elektrik membuka stesen pengecasan bertenaga solar dengan penyimpanan kuasa di tempat di China dan ketika harga bitcoin mengimbangi beberapa kerugian.

Indeks utama Wall Street melonjak pada hari Selasa ketika para pelabur bersorak meyakinkan Pengerusi Fed Jerome Powell bahawa bank pusat tidak akan menaikkan kadar faedah terlalu cepat kerana ketakutan inflasi sahaja.

Komen Powell mengikuti unjuran Fed mengenai kenaikan suku bunga pada tahun 2023, lebih cepat dari yang dijangkakan yang mencetuskan tempahan keuntungan yang tajam dalam saham yang disebut “reflasi” dan memicu perpindahan ke nama pertumbuhan berteknologi tinggi.

“Ekuiti telah kembali ke tahap tertinggi sepanjang masa dan itu memberitahu anda bahawa pasaran mengabaikan komunikasi dari Fed,” kata Johan Grahn, naib presiden dan ketua Strategi ETF di AllianzIM di Minneapolis.

“Powell telah menanam benih meruncing … The Fed membuka jalan untuk lebih banyak perbincangan mengenai meruncing itu sendiri dan itu, ditambah dengan tempat mereka membicarakan harga pada waktu berikutnya, akan membangun beberapa turun naik ke pasar.”

Sektor teknologi, budi bicara pengguna dan perkhidmatan komunikasi yang menempatkan beberapa nama teknologi topi besar seperti Apple Inc, Amazon.com, Nvidia dan Microsoft Corp memberikan dorongan terbesar untuk S&P 500.

Pada 10:14 pagi ET, Purata Perindustrian Dow Jones naik 14.26 mata, atau 0.04 peratus, pada 33.959.84, S&P 500 naik 7.29 mata, atau 0.17 peratus, pada 4.253.73, dan Nasdaq Composite naik 54.71 mata, atau 0.38 peratus, pada 14.307.97.

Nikola Corp naik 5.6 peratus setelah pembuat kenderaan elektrik dan hidrogen mengatakan bahawa ia melabur AS $ 50 juta di Wabash Valley Resources LLC untuk menghasilkan hidrogen bersih di AS Mid-West untuk trak tanpa pengeluaran.

Di antara saham meme yang disebut, firma perisian Alfi Inc turun 13 peratus setelah nilainya lebih dari dua kali lipat pada sesi sebelumnya, sementara Torchlight Energy Resources Inc merosot 16 persen untuk hari kedua setelah mengumumkan penawaran saham yang meningkat.

Masalah pendahuluan melebihi jumlah penurunan dengan nisbah 2 hingga 1 di NYSE dan Nasdaq.

S&P 500 mencatatkan 23 tertinggi 52 minggu baru dan tidak ada terendah baru, sementara Nasdaq mencatatkan 95 tertinggi baru dan 11 terendah baru. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *