Moody’s: Pelbagai eksport Malaysia untuk membantu mengurangkan kesan penguncian Covid-19 | PressCliff

Moody's: Pelbagai eksport Malaysia untuk membantu mengurangkan kesan penguncian Covid-19 |  Surat Bahasa Melayu


Malaysia mengenakan perintah kawalan pergerakan seluruh negara (MCO 3.0) mulai 1 Jun selepas kes harian mencecah 8.000. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 23 Jun – Pelbagai destinasi dan produk eksport Malaysia semestinya membantu mengurangkan kesan penutupan nasional yang berpanjangan hingga akhir bulan Jun, kata Moody’s Investors Service hari ini.

Malaysia mengenakan perintah kawalan pergerakan seluruh negara (MCO 3.0) mulai 1 Jun selepas kes harian mencecah 8.000.

Dari dua minggu awal, ia dilanjutkan selama dua minggu lagi hingga berakhir pada 28 Jun 2021.

Dalam laporan terbarunya, agensi penarafan mengatakan kebangkitan semula kes koronavirus, bersama dengan kadar vaksinasi yang rendah di Asia Pasifik (APAC), menimbulkan risiko baru terhadap permintaan dalam negeri, walaupun pemulihan global yang pulih akan menyokong ekonomi yang lebih berorientasi eksport di rantau ini.

“Sekatan pergerakan baru untuk membendung penyebaran virus akan mengekang permintaan domestik dan melemahkan keyakinan pengguna.

“Sementara itu, kadar vaksinasi rendah di kebanyakan bahagian APAC, dengan hanya Maldives, Mongolia, Singapura dan China yang memberikan dos vaksin pertama kepada sekurang-kurangnya 40 peratus populasi mereka,” kata Nishad Majmudar, penolong naib presiden dan penganalisis Moody .

Tetapi dalam ekonomi yang lebih berorientasikan eksport, termasuk Vietnam (Ba3 positif), Taiwan, China (Aa3 positif) dan Malaysia (A3 stabil), sumbangan besar dari perdagangan akan mengimbangi permintaan domestik yang lemah dan meningkatkan output – selagi coronavirus- penutupan kilang dan tapak pemprosesan eksport yang berkaitan adalah terhad.

Eksport Vietnam yang kuat telah membantu ekonominya berkembang di tengah wabak – eksportnya berkembang lapan peratus pada suku pertama 2021 (Q1 2021) berbanding dengan Q4 2020 berdasarkan musim yang disesuaikan.

Begitu juga, di Taiwan, eksport meningkat lapan peratus pada Q1 2021 dari Q4 2020 dan 16 persen dari tahun sebelumnya, mendorong lonjakan 8.9% dalam produk domestik kasar (KDNK).

“Pelbagai destinasi dan produk eksport Malaysia harus membantu mengurangkan kesan perpanjangan penutupan kebangsaannya hingga akhir bulan Jun.

“Moody meramalkan pertumbuhan masing-masing 7,2 persen, 4,2 persen dan 5,3 persen, untuk ekonomi ini,” katanya.

Sementara itu, pemulihan akan lebih hangat bagi ekonomi yang juga bergantung pada pelancongan antarabangsa, seperti Thailand (stabil Baa1).

Moody’s menjangka KDNK Thailand akan berkembang 2,8 persen pada tahun 2021 – kenaikan yang agak dangkal dari penguncupan 6,1 persen pada tahun 2020, mencerminkan pemulihan yang tertinggal dalam industri pelancongan. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *