Categories: MalaysiaNews

MCO 3.0: Pertubuhan Usahawan Muslim Pulau Pinang meminta kerajaan negeri untuk membantu PKS, mencadangkan langkah | PressCliff


Pertubuhan Usahawan Muslim Pulau Pinang meminta kerajaan Pulau Pinang untuk lebih fokus dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di negeri ini. – Gambar oleh Sayuti Zainudin

GEORGE TOWN, 23 Jun – Kerajaan Pulau Pinang diminta untuk lebih fokus dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di negeri ini.

Pertubuhan Usahawan Muslim Pulau Pinang (Usahawan), Datuk Muhamad Farid Saad mengatakan bahawa telah dimaklumkan bahawa hampir semua pengusaha di negeri ini menghadapi kesulitan dan memerlukan pertimbangan pihak yang bertanggungjawab untuk melaksanakan pendekatan dalam membantu mereka yang berjuang di tengah-tengah wabak (Covid-19)

Katanya, sektor perniagaan kecil paling terjejas secara langsung oleh pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (MCO).

“Oleh itu, Usahawan mengusulkan beberapa langkah untuk membantu pengusaha kecil di Pulau Pinang seperti memberi mereka moratorium secara automatik seperti apa yang dilakukan selama pelaksanaan MCO 1.0, selain dari memanjangkan subsidi gaji hingga Disember ini.

“Kami juga menyarankan agar pengecualian atau pengurangan sewa diberikan oleh agensi pemerintah dan sektor swasta hingga Desember ini, selain pemberian khas untuk semua UKM untuk membangun kembali perniagaan mereka yang terjejas.

“Diharapkan juga pihak berkuasa setempat (dewan kota) dapat mengeluarkan lesen perniagaan sementara kepada penjaja pinggir jalan dan lesen penuh jika perniagaan mereka diteruskan setelah MCO berakhir.

“Kami juga mendesak agar Tenaga Nasional Berhad (TNB) mengurangi tagihan elektrik bagi semua UKM sebanyak 30 persen,” tambahnya.

Muhamad Farid berkata, agensi berkaitan dan pihak lain juga dapat membantu dengan memberikan pengecualian atau pengurangan kepada cukai pendapatan individu atau syarikat, meringankan syarat yang ditetapkan pada pinjaman mudah dengan kadar faedah di bawah tiga peratus, memberikan talian Internet percuma kepada pengusaha kecil dan lebih banyak program kesedaran untuk usahawan baru.

Dia menyatakan bahawa Tinjauan Khas mengenai Kesan Covid-19 terhadap Ekonomi dan Individu yang dijalankan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia yang melibatkan 168,182 responden, berumur 15 tahun ke atas dan dari pelbagai sektor, menunjukkan bahawa 46.6 peratus dari mereka yang bekerja, telah kehilangan pekerjaan.

Dia mengatakan bahawa berdasarkan hasil tinjauan, jumlah mereka yang kehilangan pekerjaan akibat wabak itu dapat mencapai 2,1 juta sementara dampak ekonomi dari wabak itu ke sektor swasta, industri dan pekerjaan dapat memberi dampak besar kepada negara. – Bernama

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

5 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

5 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

5 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

5 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

5 months ago