MCO 3.0: Pengendali pengangkutan awam di Sabah, Sarawak perlu mematuhi SOP negeri, kata Kementerian Pengangkutan | PressCliff

MCO 3.0: Pengendali pengangkutan awam di Sabah, Sarawak perlu mematuhi SOP negeri, kata Kementerian Pengangkutan |  Surat Bahasa Melayu


Kementerian menjelaskan lebih lanjut bahawa di Semenanjung Malaysia, teksi dan kenderaan e-hailing diklasifikasikan sebagai perkhidmatan penting dan diizinkan untuk beroperasi di luar daerah atau di jalan raya hanya untuk mengangkut penumpang dengan persetujuan yang diperlukan untuk melakukannya oleh pihak berwajib. – Gambar oleh Yusof Mat Isa

KUALA LUMPUR, 23 Jun – Semua operator pengangkutan awam dan penyedia perkhidmatan di Sabah dan Sarawak diingatkan untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) khusus yang berkaitan dengan negeri masing-masing yang mengatur operasi mereka.

Kementerian Pengangkutan, dalam satu kenyataan hari ini, mengatakan kerana keadaan khusus yang unik untuk Sabah dan Sarawak, pihak berkuasa pengurusan bencana masing-masing dibenarkan untuk mencadangkan SOP yang paling sesuai dengan persekitaran tempatan mereka semasa perintah kawalan pergerakan (MCO).

Walau bagaimanapun, SOP ini perlu disetujui dan diarahkan oleh ketua pengarah Kesihatan dengan sewajarnya.

“Oleh itu, SOP ini mungkin berbeza dengan yang berlaku dan berlaku di bahagian lain di Malaysia.

“Ini tercermin dengan adanya perubahan terhadap Peraturan Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di Kawasan Lokal yang Terinfeksi) (No. 3) 2021 berkuatkuasa pada 22 Jun 2021, yang merangkumi peruntukan khas yang berkaitan dengan pengendalian pergerakan di negeri Sabah , ”Baca pernyataan itu.

Kenyataan itu dikeluarkan sebagai tindak balas kepada laporan pemandu e-hailing di Sabah yang diberi notis kompaun pada 12 Jun kerana cuba mengangkut pekerja penting di dua sempadan daerah.

Kementerian itu mengatakan berikutan pindaan itu, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sabah Covid-19 juga telah menjelaskan bahawa e-hailing dan teksi yang didaftarkan dengan kelulusan yang diperlukan berdasarkan SOP Majlis Keselamatan Negara (MKN) dibenarkan melakukan perjalanan antara daerah Kota Kinabalu, Putatan dan Penampang tanpa memerlukan izin perjalanan dari polis mulai 23 Jun.

“SOP ini dirancang agar sesuai dengan situasi Covid-19 yang sedang berkembang di seluruh negara dan usaha pencegahannya, dan oleh itu tertakluk kepada kemas kini dari semasa ke semasa.

“Kementerian akan terus memantau situasi yang berkaitan dengan sektor pengangkutan dan logistik dan menasihati MKN mengenai praktik terbaik agar sesuai dengan industri pada waktu tertentu yang berkaitan dengan usaha untuk mengekang transmisi Covid-19,” katanya.

Kementerian menjelaskan lebih lanjut bahawa di Semenanjung Malaysia, teksi dan kenderaan e-hailing diklasifikasikan sebagai perkhidmatan penting dan diizinkan untuk beroperasi di luar daerah atau di jalan raya hanya untuk mengangkut penumpang dengan persetujuan yang diperlukan untuk melakukannya oleh pihak berwajib.

Pemandu teksi boleh mendapatkan surat kelulusan mereka dengan melengkapkan pendaftaran mereka ke Sistem SMILE kementerian di https://application.mot.gov.my, sementara surat untuk pemandu e-hailing akan dikeluarkan oleh pengendali masing-masing.

“Penumpang yang menggunakan perkhidmatan teksi atau e-hailing untuk melakukan perjalanan ke antar negara atau antar daerah bertanggung jawab untuk memastikan bahawa mereka membawa izin perjalanan yang diperlukan sesuai dengan SOP terbaru seperti yang diterbitkan oleh MKN,” tambahnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *