Categories: GlobalNews

Mahkamah tinggi Jepun menyokong larangan atas nama keluarga berkahwin yang terpisah, kata media | PressCliff


Berdasarkan undang-undang, pasangan suami isteri Jepun mesti mempunyai nama keluarga yang sama. – Gambar Reuters

TOKYO, 23 Jun – Mahkamah tinggi Jepun hari ini memutuskan undang-undang yang menghendaki pasangan yang berkahwin mempunyai nama keluarga yang sama adalah perlembagaan, menolak penggugat yang meminta hak untuk menyimpan nama keluarga yang terpisah, kata media tempatan.

Plaintif – tiga pasangan – menyerahkan dokumen pendaftaran perkahwinan dengan nama keluarga yang berbeza untuk isteri dan suami pada tahun 2018. Tetapi kerajaan perbandaran enggan menerima dokumen tersebut, Mainichi Shimbun lapor akhbar.

Plaintif berpendapat bahawa pasangan yang sudah berkahwin memilih satu nama “bertentangan dengan persamaan di bawah undang-undang dan kebebasan berkahwin, yang dijamin oleh perlembagaan.”

Keputusan itu sejajar dengan keputusan Mahkamah Agung 2015 yang juga menemukan undang-undang itu konstitusional tetapi mendesak penggubal undang-undang untuk membincangkan rang undang-undang yang menangani permintaan yang semakin meningkat untuk fleksibiliti dalam isu ini.

Panggilan untuk membenarkan nama keluarga yang terpisah telah meningkat dalam beberapa tahun terakhir. Pasangan itu berpendapat bahawa “alasan keputusan 2015 tidak lagi berlaku memandangkan perubahan dalam masyarakat”, kata Jiji Press.

Pegawai Mahkamah Agung tidak dapat segera mengesahkan perincian keputusan Rabu, yang banyak dilaporkan oleh media tempatan.

Di bawah undang-undang yang ada, pasangan boleh memilih untuk menggunakan nama keluarga suami atau isteri ketika mereka berkahwin. Tetapi dalam praktiknya, sebilangan besar pasangan memilih nama suami.

Peraturan nama keluarga telah berlaku sejak akhir 19ika abad sebagai sebahagian daripada sistem keluarga yang mengumpulkan ahli di bawah satu kepala isi rumah, biasanya lelaki.

Penyokong mengatakan bahawa mempunyai satu nama keluarga adalah penting untuk menjalin hubungan kekeluargaan dan mempertimbangkan usaha untuk mengubah peraturan sebagai serangan terhadap nilai tradisional. – AFP

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

3 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

3 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

3 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

3 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

3 months ago