Lelaki Puchong menyambut ulang tahun dengan memberikan sepasang kasut baru kepada penyapu jalanan | PressCliff

Lelaki Puchong menyambut ulang tahun dengan memberikan sepasang kasut baru kepada penyapu jalanan |  Surat Bahasa Melayu


Penyapu jalanan memakai sepasang kasut barunya yang dibeli oleh Muhammad Affiruddin. – Gambar melalui Facebook / AffiAriff

PETALING JAYA, 23 Jun – Penjual cendol Puchong, Muhammad Affiruddin Mat Ariff melihat penyapu jalan untuk kasutnya yang usang selama tiga minggu terakhir.

Pemain berusia 33 tahun itu membayangkan betapa tidak selesanya untuk ‘paman’, ketika dia memanggil lelaki itu, untuk meneruskan tugasnya dengan jari-jari kakinya keluar dari kasut.

Bercakap dengan Malay Mail, Muhammad Affiruddin mengatakan bahawa dia terus melihat lelaki itu berhampiran lampu isyarat di Taman Puchong Permai, tetapi tidak dapat menghentikan keretanya dan berbual dengannya.

“Lampu sudah berubah hijau dan saya tidak dapat menutup tingkap dan bertanya kepadanya tentang kasutnya.

“Nasib baik, saya melihatnya ketika saya pergi ke stesen minyak seminggu yang lalu dan saya meminta izinnya untuk melihat kasutnya.

“Walaupun mereka robek teruk, saya dapat mengetahui ukuran kasutnya.”

Dan pada hari ulang tahun kelahiran Muhammad Affiruddin tiga hari yang lalu, penjual cendol menyerahkan penyapu kasut baru kepada penyapu.

Dia mengatakan bahawa penyapu terkejut dan bersyukur menerima kasut itu kerana dia tidak mampu mendapatkan pasangan baru.

“Dia memberitahu saya bahawa dengan gajinya, mendapatkan sepasang kasut baru bukanlah keutamaan kerana dia akan menggunakannya untuk perbelanjaan keluarga dan rumahnya.

“Bagi saya itu adalah isyarat kecil kerana ia adalah sesuatu yang ingin saya lakukan sejak sekian lama, dan tidak seperti melakukan kebaikan pada hari lahir anda.”

Dia berkongsi pengalamannya di Facebook dan banyak memujinya kerana baik.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *