Laporan: SD ‘dalang’ Nazri Aziz mendakwa BN hilang kepercayaan kepada presiden Umno, Zahid | PressCliff

Laporan: SD 'dalang' Nazri Aziz mendakwa BN hilang kepercayaan kepada presiden Umno, Zahid |  Surat Bahasa Melayu


Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz bercakap semasa sidang media di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur 12 Januari 2021. — Gambar oleh Hari Anggara

KUALA LUMPUR, 23 Jun – Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengakui bahawa dia adalah “dalang” di sebalik langkah untuk mendapatkan tandatangan untuk perisytiharan berkanun (SD) dari anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) untuk menyokong Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Namun, Mohamed Nazri, seperti yang dilaporkan oleh Sinar Harian, mengatakan tindakan itu tidak bertujuan untuk mencetuskan pertukaran perdana menteri, seperti yang didakwa oleh beberapa orang, tetapi hanya untuk memberi mandat kepada Ahli Parlimen Sembrong untuk menjadi jurucakap 25 anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) sekiranya mereka dipanggil di hadapan Yang di -Pertuan Agong.

Dia menjelaskan bahawa SD itu harus dianggap sebagai “pengisytiharan mandat Anggota Parlimen BN” yang bertujuan untuk menjelaskan keberatan mereka terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, kepada Yang Mulia.

“Saya dapat mengesahkan perkara itu kerana saya telah mengatasinya selama dua minggu terakhir, setelah kami diberitahu bahawa Yang di-Pertuan Agong akan memanggil pemimpin parti ke Istana Negara sekali lagi, mulai 9 Jun.

“‘Penandatanganan’ SD ini melibatkan 25 Ahli Parlimen BN daripada jumlah keseluruhan 41 orang.

“Sebabnya adalah kerana kita kehilangan kepercayaan terhadap ketelusan presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, dalam mewakili parti ketika dia dipanggil di hadapan Yang di-Pertuan Agong,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Sinar Harian hari ini.

Laporan itu menambah bahawa Nazri telah berkomentar seperti itu ketika ditanya mengenai pengakuan baru-baru ini oleh Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan, bahawa ada usaha untuk mengumpulkan tanda tangan untuk SD dari anggota parlimen dalam parti.

Bagaimanapun, Ahmad memberitahu Pos Malaysia pada 21 Jun bahawa dia tidak dihubungi untuk menandatangani sebarang dokumen.

Ahli Parlimen Pontian itu juga tidak memberikan perincian lebih lanjut atau menyebut nama anggota Parlimen yang terlibat.

Awal hari ini, ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno, Datuk Razlan Rafii telah menolak penglibatan parti itu dalam mengumpulkan tandatangan Ahli Parlimen untuk sebuah SD.

Mengulas lebih lanjut mengapa 25 ahli parlimen BN kehilangan kepercayaan terhadap Ahmad Zahid, Mohamed Nazri mendedahkan mereka kecewa kerana presiden Umno telah mengemukakan surat sokongan dari beberapa ahli parlimen Umno yang menyokong Anwar sebagai perdana menteri baru semasa hadir bersama Agong pada September lalu.

Dia menjelaskan bahawa keputusan itu dibuat oleh Ahmad Zahid tanpa sepengetahuan majoriti Ahli Parlimen BN, sehingga menimbulkan kecurigaan bahawa Ahli Parlimen Bagan Datuk mungkin akan melakukannya lagi.

“Akibatnya, kami setuju untuk memberikan mandat kepada Hishammuddin untuk menjadi juru bicara Ahli Parlimen BN untuk menegaskan bahawa kami tidak pernah dan tidak akan menyokong Anwar sebagai perdana menteri.

“Sekali lagi, saya menekankan bahawa usaha mengumpulkan tanda tangan untuk SD tidak bertujuan untuk menjatuhkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin atau mengubah pemerintahan baru.

“SD itu diserahkan kepada Hishammuddin setelah mereka dikumpulkan, tetapi adakah dia telah dipanggil untuk menyampaikannya kepada Yang di-Pertuan Agong … Saya tidak pasti,” katanya.

Ketika ditanya, Mohamed Nazri menegaskan bahawa dia tidak menyedari usaha untuk mengumpulkan tandatangan ahli parlimen dari kem Pakatan Harapan (PH).

“Saya tidak tahu mengenai perkara itu. Gerakan kami hanya untuk menjelaskan pendirian sebenar ahli parlimen BN kepada Yang di-Pertuan Agong dan menolak sokongan untuk Anwar menjadi perdana menteri, ”katanya.

Sinar Harian selanjutnya melaporkan bahawa sumber dari MKT Umno mendedahkan bahawa kem PH yang dipimpin oleh Anwar sendiri difahamkan juga telah berusaha mengumpulkan tandatangan untuk SD yang menyokongnya untuk menjadi perdana menteri.

Harian Melayu mengatakan bahawa SD kemudian disampaikan oleh Ahli Parlimen Port Dickson kepada Agong semasa hadirin bersama Seri Paduka di Istana Negara.

“Saya faham bahawa Anwar menyampaikan SD yang mengandungi tandatangan 115 MP, termasuk MP Umno, kepada Yang di-Pertuan Agong, dengan harapan dapat dilantik sebagai perdana menteri yang baru.

“Namun, kami diberitahu bahawa Istana Negara kemudian mengesahkan SD dan mendapati bahawa terdapat pertindihan tanda tangan banyak Ahli Parlimen dengan SD lain yang dikemukakan oleh Hishammuddin.

“Secara sederhana, gerakan mengumpulkan SD lain dari anggota parlemen pemerintah sebenarnya bertujuan untuk mempertahankan Muhyiddin dan mencegah cita-cita Anwar menjadi perdana menteri,” katanya seperti dikutip oleh. Sinar Harian.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *