Categories: MalaysiaNews

KKM: Mesej viral yang mendakwa lelaki mati selepas makan durian berikutan berita palsu Covid jab | PressCliff


Kementerian Kesihatan mengatakan tidak ada laporan kematian akibat durian setelah vaksinasi di Malaysia. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 23 Jun – Kementerian Kesihatan (KKM) menyedari satu pesanan viral yang mendakwa bahawa seorang lelaki yang mendapat vaksin Covid-19 telah meninggal dunia setelah memakan durian. Kementerian telah menyiarkan a pengumuman perkhidmatan awam untuk membatalkan mesej tersebut sebagai palsu dan telah meminta orang ramai untuk tidak menyebarkan mesej itu lebih jauh.

Mesej yang dinyatakan mengatakan bahawa seorang lelaki di kebun seseorang telah diberi vaksin dan datang keesokan harinya untuk makan durian. Ini menunjukkan bahawa lelaki itu mati setelah makan durian dan mendesak orang untuk berhati-hati dan berhati-hati.

KKM telah melabelkan mesej tersebut sebagai palsu dan tidak ada laporan kematian akibat durian setelah vaksinasi di Malaysia. Tidak ada larangan diet yang mengatakan bahawa anda tidak boleh makan durian selepas vaksinasi tetapi tentu saja, selalu terbaik untuk dimakan secara sederhana.

Sekiranya anda mendapat janji temu vaksin, ada sesi perundingan dengan doktor di mana anda boleh mengemukakan sebarang pertanyaan mengenai vaksin tersebut.

Seperti yang dikongsi oleh Menteri Kesihatan Dr Adham Baba minggu lalu, Pemantauan NPRA AEFI telah diterima 2.4 laporan kesan sampingan daripada 1.000 dos yang diberikan pada 12 Jun 2021. Itu 0.24 peratus daripada jumlah vaksin Covid-19 yang diberikan. Sementara itu, terdapat 0,09 kesan sampingan yang serius yang dilaporkan daripada 1,000 dos (0,009 peratus) dan kebanyakannya telah dikeluarkan setelah pemerhatian dan rawatan.

Berkongsi berita palsu mengenai pandemik Covid-19 dan vaksin boleh membuat anda menghadapi masalah serius. Baru-baru ini, a suri rumah didenda RM5,000 di bawah peraturan darurat untuk menyebarkan berita palsu mengenai Covid-19. Sementara itu, seorang guru tuisyen didakwa kerana menyebarkan berita palsu yang mendakwa bahawa seorang pegawai polis telah meninggal dunia setelah menerima vaksin tersebut. – SoyaCincau

.

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

6 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

6 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

6 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

6 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

6 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

6 months ago