Ketua Pegawai Eksekutif Singapore Downtown Line didakwa mencederakan penunggang motosikal, pembonceng dalam kemalangan jalan raya | PressCliff

Ketua Pegawai Eksekutif Singapore Downtown Line didakwa mencederakan penunggang motosikal, pembonceng dalam kemalangan jalan raya |  Surat Bahasa Melayu


Alex Goei Beng Guan, 62, (kiri), ketua pegawai eksekutif SBS Transit DTL, yang mengendalikan Downtown Line, menghadapi dua tuduhan lalu lintas di Mahkamah Negeri. – Gambar gabungan gambar fail SBS Transit / HARI INI

SINGAPURA, 24 Jun – Ketua pegawai eksekutif SBS Transit DTL, yang mengendalikan rangkaian MRT Downtown Line Singapura, hari ini didakwa atas kesalahan berkaitan dengan pemanduan yang menyebabkan kemalangan pada bulan Februari.

Alex Goei Beng Guan, 62, menghadapi dua tuduhan di bawah Akta Lalu Lintas Jalan Raya kerana memandu tanpa pertimbangan yang wajar bagi pengguna jalan raya yang lain.

Dokumen mahkamah menyatakan bahawa dia memandu di sepanjang jalan raya Woodlands Road menuju Upper Bukit Timah Road kira-kira tengah hari pada 5 Februari.

Dia kemudian didakwa gagal memberi jalan raya di jalan raya Kranji Expressway menuju ke Bukit Timah Expressway, dan bertembung dengan penunggang motosikal.

Penunggang basikal itu, Hashim Hussein, 74 tahun, menunggang di lorong kedua jalan tergelincir dua lorong.

Goei dituduh menyebabkan kecederaan pada dirinya, dan juga menyebabkan luka yang teruk pada penunggang Hashim – Supariyah Salamat, 68.

Dokumen mahkamah tidak menyatakan sejauh mana kecederaan yang dialami oleh Hashim dan Supariyah.

Peguam Goei, John Daniel dari Goodwins Law Corporation, meminta masa untuk membuat perwakilan kepada pihak pendakwaan.

Goei akan kembali ke mahkamah pada 30 Julai dan dibebaskan dengan jaminan S $ 10,000 (RM30,939).

Sekiranya disabitkan menyebabkan kecederaan parah ketika memandu, dia boleh dipenjara hingga dua tahun atau denda hingga S $ 5,000, atau kedua-duanya.

Pesalah yang disabitkan kerana menyebabkan kecederaan dengan memandu tanpa pertimbangan yang munasabah boleh dipenjara hingga satu tahun atau denda hingga S $ 2,500, atau kedua-duanya.

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan TODAY, Tammy Tan, naib presiden kanan komunikasi korporat di SBS Transit, mengatakan bahawa Goei “menyesali kejadian malang itu”.

“Namun, ini adalah masalah pribadi dan menunggu proses hukum, jadi tidak wajar bagi kita untuk memberikan komentar lebih lanjut,” tambahnya.

Dalam catatan di laman web pengendali pengangkutan, Goei digambarkan telah bergabung dengan SBS Transit pada tahun 1985 dan bermula pada masa itu dengan perancangan perkhidmatan bas dan pengurusan projek.

Dia terlibat dalam melancarkan Laluan LRT North-East dan Sengkang-Punggol, sebelum dinaikkan pangkat menjadi naib presiden kanan operasi kereta api pada tahun 2013. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *