Kertas pro-demokrasi Hong Kong Apple Daily mengesahkan penutupan | PressCliff

Kertas pro-demokrasi Hong Kong Apple Daily mengesahkan penutupan |  Surat Bahasa Melayu


Lam Man-chung, Ketua Pengarang Eksekutif Apple Daily bekerja pada edisi terakhir akhbar di Hong Kong, China 23 Jun 2021. – Gambar Reuters

HONG KONG, 23 Jun – Akhbar pro-demokrasi Hong Kong Apple Daily hari ini mengumumkan bahawa ia akan mencetak edisi terakhirnya setelah pihak berkuasa menahan kakitangan dan membekukan asetnya menggunakan undang-undang keselamatan negara yang baru, membungkam media media yang paling kritikal di China.

Keputusan itu merupakan tamparan terbaru bagi kebebasan Hong Kong dan semakin mendalam mengenai apakah pusat kewangan antarabangsa dapat kekal sebagai pusat media ketika China berusaha untuk menghilangkan perbezaan pendapat.

Orang ramai berkumpul di luar ibu pejabat surat khabar petang ini, sambil menjeritkan mesej sokongan dan bersinar lampu telefon bimbit ketika wartawan mengumpulkan edisi swansong.

Wartawan mengatakan mereka merancang untuk mencetak satu juta kopi dalam semalam – jumlah yang mengejutkan memandangkan 7,5 juta penduduk Hong Kong.

“Saya mempunyai puluhan ribu kata dalam hati saya tetapi saya tidak dapat berkata-kata ketika ini,” kata Ip Yut-kin, ketua syarikat induk Next Digital, kepada AFP.

Apple Daily telah lama menjadi duri di sisi Beijing, dengan sokongan yang tidak menyesal terhadap gerakan pro-demokrasi Hong Kong dan kritikan kaustik terhadap pemimpin otoriter China.

Para pemimpin yang sama telah menggunakan undang-undang keselamatan baru untuk mewujudkan kehancurannya yang cepat.

Pemilik Jimmy Lai, yang kini dipenjara kerana menghadiri tunjuk perasaan demokrasi, adalah antara yang pertama didakwa di bawah undang-undang setelah pengenaannya tahun lalu.

Tetapi bab terakhir makalah berusia 26 tahun itu ditulis pada minggu lalu ketika pihak berkuasa menggunakan undang-undang keselamatan untuk menyerbu bilik berita, menangkap eksekutif kanan dan membekukan asetnya.

Langkah terakhir itu melumpuhkan kemampuan kertas untuk menjalankan perniagaan dan membayar kakitangan.

Hari ini, Apple Daily mengumumkan penutupannya “kerana tidak dipertimbangkan untuk keselamatan kakitangannya”. Laman webnya akan dilayari dalam sekelip mata.

Kira-kira 1,000 orang kehilangan pekerjaan.

Taman sains yang dikendalikan oleh pemerintah yang menempatkan ibu pejabat koran juga memilih malam ini untuk mengumumkan bahawa syarikat itu melanggar sewa dan bahawa langkah-langkah undang-undang sedang diambil untuk merampas bangunan itu.

‘Menyejukkan’

“Hong Kong kehilangan organisasi media yang berani bersuara dan bersikeras mempertahankan kebenaran,” kata lapan persatuan wartawan tempatan dalam satu kenyataan bersama, ketika mereka meminta rakan sekerja berpakaian hitam pada hari Khamis.

Setiausaha asing Britain, Dominic Raab menuduh pihak berkuasa Hong Kong memimpin “penutupan paksa” kertas itu, dan menggambarkannya sebagai “demonstrasi yang menggembirakan dari kempen mereka untuk membungkam semua suara pembangkang”.

China mengenakan undang-undang keselamatannya di Hong Kong tahun lalu setelah bandar itu dihancurkan oleh tunjuk perasaan demokrasi yang besar dan sering ganas.

Pendakwaan terhadap Apple Daily dipicu oleh artikel dan lajur yang diduga menyokong sekatan antarabangsa terhadap China, pandangan yang kini dianggap tidak sah.

Lai, ketua editor Ryan Law dan CEO Cheung Kim-hung semuanya dituduh berkolusi dengan pasukan asing untuk merosakkan keselamatan negara China dan direman.

Pada hari Rabu, Yeung Ching-kee, salah seorang kolumnis akhbar, ditangkap dengan tuduhan yang sama.

Keputusan untuk membekukan Apple Daily aset juga memberikan kuasa penyapu sekarang yang ada di pihak berkuasa Hong Kong untuk mengejar mana-mana syarikat yang dianggap sebagai ancaman keselamatan negara.

Beberapa syarikat media antarabangsa mempunyai ibu pejabat serantau di Hong Kong, tertarik dengan peraturan yang mesra perniagaan dan peruntukan ucapan bebas yang ditulis dalam perlembagaan mini kota.

Tetapi banyak gerai tempatan dan antarabangsa mempersoalkan apakah mereka mempunyai masa depan di sana.

“Setiap wartawan di Hong Kong sekarang memiliki pistol kiasan yang menunjuk ke kepala mereka,” kata Sharron Fast, seorang pensyarah di sekolah kewartawanan University of Hong Kong, kepada AFP.

“Apabila hasil tulisan anda dapat menjatuhkan hukuman seumur hidup – Anda akan disensor. epal tidak akan menjadi yang terakhir — terkini. ”

Percubaan pertama

Hong Kong telah menjatuhkan peringkat kebebasan akhbar tahunan oleh Reporters Without Borders, dari 18ika tempat pada tahun 2002 hingga 80ika tahun ini. Tanah Besar China merosot pada 177ika daripada 180, di atas hanya Turkmenistan, Korea Utara dan Eritrea.

Pihak berkuasa China dan Hong Kong memuji undang-undang keselamatan kerana berjaya mengembalikan kestabilan setelah demonstrasi 2019 dan mengatakan bahawa media tidak boleh “menumbangkan” pemerintah.

Pihak berkuasa pada awalnya mengatakan undang-undang hanya akan menargetkan “minoritas kecil”.

Tetapi secara radikal telah mengubah landskap politik dan undang-undang sebuah kota yang dijanjikan oleh China akan dapat menjaga kebebasan dan autonomi utama setelah kembalinya 1997.

Hari ini perbicaraan pertama di bawah undang-undang baru telah dijalankan untuk seorang lelaki yang dituduh menunggang motosikal menjadi pegawai polis.

Perbicaraannya tidak didengar oleh juri dalam penyingkiran besar dari tradisi undang-undang umum Hong Kong.

Kesnya tidak biasa kerana dia adalah satu-satunya warga Hong Kong yang didakwa berdasarkan undang-undang keselamatan dengan tindakan ganas secara terang-terangan.

Lebih daripada 60 orang kini telah didakwa di bawah undang-undang, termasuk beberapa aktivis demokrasi terkenal di kota itu, tetapi kesalahan mereka berkaitan dengan pandangan atau ucapan politik yang telah dinyatakan oleh pihak berkuasa sebagai tidak sah. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *