Kekecewaan oleh golongan kaya dan gagal, skim vaksin global yang lemah digoncangkan | PressCliff

Kekecewaan oleh golongan kaya dan gagal, skim vaksin global yang lemah digoncangkan |  Surat Bahasa Melayu


Program Covax jauh dari sasarannya untuk memberikan 2 bilion dos pada akhir tahun ini. – Gambar Reuters

BRUSSELS, 23 Jun – Dihindari oleh negara-negara kaya dan gagal memenuhi keperluan orang-orang termiskin, sebuah program yang diketuai oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk pengedaran vaksin Covid-19 yang adil sedang merancangkan perubahan, dokumen dalaman dilihat oleh rancangan Reuters.

Program Covax jauh dari sasarannya untuk memberikan 2 miliar dos pada akhir tahun ini, tetapi mengharapkan peningkatan bekalan yang besar pada awal 2022, dan ingin memastikan bahawa program tersebut, paling tidak, menjangkau negara-negara yang sangat memerlukan .

Cita-cita awal Covax yang tinggi untuk bertindak sebagai pusat pembersihan vaksin dunia, mengumpulkan dari pengeluar di negara-negara paling maju dan dengan cepat menyebarkannya kepada mereka yang sangat memerlukan, telah berubah.

Sejauh ini, ia telah menyebarkan 90 juta vaksin sahaja. Walaupun negara berpendapatan rendah berpenduduk padat bertindak sebagai inkubator untuk jenis koronavirus baru dan lebih berbahaya, beberapa negara termiskin telah memvaksinasi kurang dari 1 persen populasi mereka, menurut perkiraan dari Gavi, sebuah persekutuan vaksin global yang menjalankan skema dengan WHO.

Pembaikan ini bertujuan untuk mengurangkan risiko kewangan Covax, meningkatkan fokusnya pada negara-negara yang paling memerlukan dan mengurangkan penyertaan negara-negara kaya sebagai penderma dan penerima, menurut makalah yang disiapkan oleh Gavi.

Dokumen tersebut dijangka akan diterima dalam mesyuarat lembaga Gavi hari ini dan esok.

“Cadangan ini, tertakluk kepada persetujuan Dewan, untuk memfokuskan usaha perolehan Covax pada semua SFP (peserta pembiayaan diri) yang akan terus memerlukan fasilitas tersebut, dengan cara yang memungkinkan operasi yang disederhanakan dan pengurangan risiko kewangan, berdasarkan pelajaran sejak setahun yang lalu, ”kata jurucakap Gavi.

WHO tidak mempunyai komen segera, tetapi biasanya membiarkan Gavi berbicara mengenai Covax bagi pihaknya.

Kebajikan bermula di rumah

Negara-negara kaya umumnya memilih untuk menggunakan pengaruh kewangan mereka untuk membeli vaksin mereka sendiri secara langsung dari pengilang.

Walaupun terdapat permintaan daripada WHO untuk berkongsi lebihan vaksin melalui programnya, Amerika Syarikat, Jepun dan Kesatuan Eropah semuanya telah menggariskan rancangan untuk memberi sumbangan kepada negara-negara secara langsung, dan juga kepada Covax.

Dengan mengutamakan kepentingan diplomatik dan komersial mereka sendiri, negara-negara kaya telah merosakkan cita-cita Covax untuk mengambil alih keseluruhan perjuangan global melawan wabak tersebut.

“Fakta bahawa dewan Gavi kini meninjau cara di mana negara-negara kaya dapat terus berpartisipasi dalam fasilitas ini sebagian adalah pengakuan bahawa penubuhannya tidak berfungsi,” kata Kate Elder, penasihat dasar kanan di kumpulan bantuan perubatan Medecins Sans Frontieres.

Kira-kira 190 negara kini menjadi anggota Covax, tetapi satu pertiga tidak menggunakan vaksinnya dan hanya sekitar 40 yang melancarkan pemacu vaksinasi mereka dengan tusukan dari Covax, kata dokumen Gavi.

Dalam dokumen dalaman yang berasingan, Gavi menganggarkan bahawa keanggotaan mungkin menyusut kepada 120-130 tahun depan.

Banyak negara kaya diharapkan untuk minggir secara sukarela, tetapi perubahan kebijakan yang dirancang juga akan menjadikan negara berpendapatan sederhana akan mengambil bahagian yang lebih mahal.

Walaupun sekarang Gavi mengambil risiko kewangan yang besar dalam memesan vaksin bagi pihak anggotanya, tahun depan negara-negara berpendapatan pertengahan yang masih memerlukan vaksin Covax harus membayarnya terlebih dahulu.

Ini bermaksud bahawa negara-negara di Amerika Latin dan Timur Tengah, serta negara-negara Afrika Selatan, mungkin menghadapi kos yang lebih tinggi dan perlu meminjam wang untuk mendapatkan dos.

Mengutamakan yang termiskin

Walau bagaimanapun, negara-negara termiskin, kebanyakannya di Afrika dan Asia Tenggara, akan mengekalkan keadaan yang sama, dengan sedikit atau tanpa kos untuk membeli vaksin.

“Model ini akan didesain ulang dengan syarat dan ketentuan yang kurang fleksibel, bertujuan untuk penyederhanaan, dan menurunkan risiko kewangan untuk mempertahankan negara-negara yang memerlukan fasilitas tersebut sementara menyisihkan negara lain dari penyertaan terus menjelang akhir 2021,” kata salah satu dokumen.

Dan itu semestinya mempunyai faedah nyata bagi negara-negara termiskin.

Covax telah mengumpulkan hampir AS $ 10 bilion (RM41.6 bilion), melebihi sasarannya untuk tahun ini, dan telah mulai menerima lebihan dos dari negara-negara kaya. Walau bagaimanapun, pembelian vaksin di negara-negara kaya sebelumnya dan mengekang eksport dari India, pembekal utama kemudahan itu, menyebabkan negara miskin kekurangan bekalan.

Gavi percaya bahawa peningkatan penawaran yang diunjurkan pada separuh kedua tahun ini dapat meningkatkan bahagian yang diberi vaksin di negara-negara termiskin kepada hampir 30 persen pada awal 2022.

Gavi merancang untuk membelanjakan US $ 775 juta untuk membantu negara menyebarkan vaksin tersebut dan mengelakkan kejadian pembaziran berulang disebabkan oleh penyediaan dan infrastruktur yang tidak mencukupi.

Dengan negara-negara ini menghadapi kemungkinan peningkatan lima kali ganda dalam pengeluaran vaksin bulanan, risiko pembaziran itu tinggi, kata satu dokumen.

Wang itu akan digunakan untuk memperkuat sistem penghantaran Covax, menyediakan peralatan penyejukan yang lebih baik dan memperbaiki sistem penjagaan kesihatan, kata Gavi. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *