FGV sedang menyelesaikan pelantikan CEO kumpulan, kata pengerusi | PressCliff

FGV sedang menyelesaikan pelantikan CEO kumpulan, kata pengerusi |  Surat Bahasa Melayu


FGV Holdings Bhd sedang menyelesaikan pelantikan ketua pegawai eksekutif kumpulan barunya. – Gambar milik FGV

KUALA LUMPUR, 23 Jun – Syarikat perladangan FGV Holdings Bhd sedang memuktamadkan pelantikan ketua pegawai eksekutif kumpulannya yang baru (GCEO).

Pengerusi Datuk Dzulkifli Abd Wahab berkata, FGV, pengeluar minyak sawit mentah (CPO) terbesar di dunia, akan membuat pengumuman itu setelah prosesnya selesai.

“Sementara itu, tugas dan tanggungjawab GCEO berada di bawah bidang tugas pengarah bahagian logistik dan sektor perniagaan sokongan, Azman Ahmad,” katanya dalam satu kenyataan hari ini sempena mesyuarat agung tahunan (AGM) ke-13 FGV, yang diadakan hampir.

Dzulkifli menyatakan bahawa pemegang saham FGV telah meluluskan semua ketetapan di AGM.

Kemas kini penting lain termasuk syarikat induk Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) dan orang-orang yang bertindak secara konsert, yang kini memegang 81 peratus kepentingan ekuiti syarikat itu setelah pelancaran tawaran pengambilalihan pada harga RM1.30 sesaham.

“Oleh itu, FGV akan terus bekerja secara sinergis dengan Felda, sebagai syarikat induk utama syarikat, dalam setiap keputusan dan demi kepentingan semua pihak yang berkepentingan, termasuk peneroka Felda,” kata Dzulkifli.

Selain itu, dia mengatakan wabak Covid-19 yang belum pernah terjadi sebelumnya telah mempengaruhi industri ini, dan FGV, serta semua pemain perkebunan lain, tidak terhindar.

“Ketidakpastian dan tantangan yang dihadapi oleh industri sepanjang pandemi ini telah mempengaruhi permintaan domestik dan global, yang semakin diperparah oleh gangguan dalam kegiatan hulu,” katanya.

Namun, Dzulkifli mengatakan bahawa rancangan tindakan komprehensif FGV, yang telah dilaksanakan di semua operasi perniagaan semasa wabak ini, telah mulai membuahkan hasil dan diterjemahkan dengan baik dalam prestasi kewangan 2020.

“FGV menjangkakan bahawa 2021 akan menjadi tahun yang mencabar lagi kerana kekangan dalam penawaran tenaga kerja dan harga CPO yang sangat tidak stabil.

“Sementara itu, perniagaan gula kami akan terus meningkatkan prestasi operasi dan kewangannya,” katanya.

Pada tahun kewangan 2020 (FY20), FGV mencatatkan keuntungan sebelum zakat dan cukai sebanyak RM353 juta, berbanding kerugian sebelum zakat dan cukai sebanyak RM338 juta pada tahun sebelumnya.

Pendapatan meningkat kepada RM14.08 bilion daripada RM13.26 bilion, dengan harga CPO rata-rata meningkat menjadi RM2,675 per tan berbanding RM2,021 per tan sebelumnya.

Lembaga juga telah mengumumkan dividen akhir tiga sen pada TK20. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *