Demokrat berharap kegagalan hak mengundi mencetuskan perubahan pada filibuster Senat | PressCliff

Demokrat berharap kegagalan hak mengundi mencetuskan perubahan pada filibuster Senat |  Surat Bahasa Melayu


Senator AS, Joe Manchin adalah satu-satunya Demokrat Senat yang tidak menyokong ‘Undang-Undang Rakyat,’ rang undang-undang pengundian parti itu. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 23 Jun – Setelah undi gagal terhadap reformasi pilihan raya AS, beberapa Demokrat kongres mengatakan mereka berharap kekalahan dapat memberi peluang untuk membatalkan filibuster peraturan yang membolehkan minoriti di Senat menyekat kebanyakan perundangan.

Senat mengambil prosedur mengundi semalam mengenai rang undang-undang baik pulih pemilihan yang menurut mereka mengandungi langkah-langkah yang diperlukan untuk melawan undang-undang yang diluluskan di negeri-negeri yang menjadikannya lebih sukar untuk memilih.

Ia dikalahkan dalam undian 50-50 barisan parti, kerana peraturan Senat filibuster, yang memerlukan 60 suara untuk meloloskan sebahagian besar tagihan.

“Sekarang adalah masa untuk pemerintahan mayoritas di Senat. Kita mesti menamatkan filibuster, meloloskan undang-undang hak suara, dan melindungi demokrasi kita, ”kata Senator Bernie Sanders, seorang bebas yang berpakat dengan Demokrat, setelah pemungutan suara.

Aktivis dan banyak pembuat undang-undang Demokratik mengatakan bahawa pembaharuan atau penghapusan filibuster diperlukan untuk meluluskan undang-undang untuk terus maju dalam bahagian penting agenda Presiden Joe Biden, termasuk mengenai hak mengundi.

“Ini adalah langkah penting hari ini untuk membuat setiap senator mencatat kesediaan untuk berbicara tentang melindungi demokrasi kita. Dan jika itu gagal, maka Demokrat harus membicarakan jalan selanjutnya, ”kata Senator Demokrat Elizabeth Warren menjelang pemilihan.

Dua senator Demokratik sederhana – Kyrsten Sinema dan Joe Manchin – secara terbuka menyatakan mereka akan menentang usaha untuk mengakhirinya.

“Filibuster memaksa kesederhanaan dan membantu melindungi negara dari perubahan liar antara tiang kebijakan yang menentang,” tulis Sinema dalam ruangan pendapat yang mempertahankan filibuster yang diterbitkan di The Washington Post semalam.

Manchin adalah satu-satunya Demokrat Senat yang tidak menyokong “Undang-Undang Rakyat”, RUU pengundian parti itu. Sebagai gantinya, dia mengeluarkan memo perubahan undang-undang pilihan raya yang akan disokongnya, termasuk mewajibkan 15 hari pengundian awal, pendaftaran automatik dan menjadikan Hari Pemilihan sebagai cuti umum.

“Kami akan terus bercakap dan kami akan terus bekerja dengan mereka. Kami tidak boleh berputus asa. Kami benar-benar tidak boleh, ”kata Manchin kepada wartawan ketika Senat memilih. “Kita mesti bersatu. Ini terlalu penting untuk dilakukan sendiri, terlalu penting untuk dilakukan sendiri. ” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *