Covid-19: Sultan Ibrahim kecewa dengan kadar vaksinasi yang perlahan di Johor | PressCliff

Covid-19: Sultan Ibrahim kecewa dengan kadar vaksinasi yang perlahan di Johor |  Surat Bahasa Melayu


Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar juga menyatakan kebimbangannya bahawa jangkitan di tempat kerja, kawasan perindustrian dan tapak pembinaan telah menjadi penyumbang utama penghitungan harian Covid-19. – Gambar dari Facebook / Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

JOHOR BARU, 23 Jun – Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar hari ini menyatakan kekecewaannya dengan kadar vaksinasi Covid-19 yang perlahan di negeri ini.

Sehubungan itu, dia mendesak pemerintah persekutuan untuk meningkatkan upaya vaksinasi dan meningkatkan bekalan vaksin ke Johor kerana hingga kini, hanya 10 peratus dari 3.78 juta penduduk negeri ini telah divaksinasi melalui Rancangan Imunisasi Nasional Covid-19.

“Tingkat vaksinasi masih rendah dan harus segera ditingkatkan.

“Jentera kerajaan Johor siap memberikan 50,000 suntikan vaksin sehari, dengan sasaran vaksinasi 50 persen penduduk di negeri ini dalam waktu dua bulan,” kata Sultan Ibrahim dalam posting di laman Facebook rasmi hari ini.

Beliau berkata demikian selepas memberikan khidmat hadirin kepada Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad, setiausaha Kerajaan Negeri Johor, Datuk Azmi Rohani, penasihat Undang-Undang Negeri, Amir Nasruddin dan pengarah Kesihatan Johor, Datuk Dr Aman Rabu.

Sultan Ibrahim juga menyatakan kebimbangannya bahawa jangkitan di tempat kerja, kawasan perindustrian dan tapak pembinaan telah menjadi penyumbang utama penghitungan harian Covid-19.

Penguasa mengatakan keadaan menjadi lebih buruk apabila statistik menunjukkan bahawa 69 peratus kes baru adalah sporadis dalam masyarakat di mana sumber jangkitan tidak dapat dipastikan.

“Penyelesaian terbaik adalah dengan segera memberi vaksin kepada semua orang. Ini terbukti berjaya di banyak negara yang telah melaksanakan vaksinasi, ”katanya.

Sementara itu, menurut infografik yang diposkan di laman Facebook Jabatan Kesihatan Johor, sebanyak 530,193 dos vaksin telah diberikan di negeri ini, pada 20 Jun.

Dari jumlah keseluruhan 370,186 adalah dos pertama sementara 160,007 adalah untuk dos kedua. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *