Covid-19: Pekerja sektor swasta di Sibu akan mendapatkan ubat vaksin minggu depan | PressCliff

Covid-19: Pekerja sektor swasta di Sibu akan mendapatkan ubat vaksin minggu depan |  Surat Bahasa Melayu


Pegawai kesihatan menyediakan jarum suntikan untuk vaksinasi Covid-19 di Universiti Teknologi Mara Shah Alam, 23 Jun 2021. – Gambar oleh Hari Anggara

SIBU, 23 Jun – Kira-kira 14,000 pekerja dari sektor swasta di Sibu akan menerima vaksin Covid-19 mulai Isnin depan di kampus University College of Technology Sarawak, di sini.

Pusat vaksinasi akan dikendalikan bersama oleh universiti, SEGi Medical School dan syarikat pemegangan pelaburan Pansar Berhad setelah mendapat persetujuan dari Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 dan Kementerian Kesihatan untuk mengadakan Program Vaksinasi Industri.

Penyelaras Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian Sibu, Dr Annuar Rapaee berkata, proses kering proses vaksinasi diadakan hari ini.

“Pusat vaksinasi dengan lima tempat untuk memvaksinasi pekerja sektor swasta akan membantu mempercepat vaksinasi penduduk di Sibu,” katanya semasa streaming langsung kemas kini Covid-19 melalui laman Facebooknya hari ini.

Sementara itu, katanya program vaksinasi di Dewan Lakis Masjid An Nur di sini bermula hari ini dengan 500 penerima dan kapasiti akan meningkat secara beransur-ansur untuk memvaksinasi orang yang tinggal di daerah itu sehingga operasi yang dikendalikan oleh Briged Infantri ke-9 berakhir pada hari Ahad.

Dr Annuar yang juga Menteri Muda Kesihatan Awam dan Perumahan negeri, berkata empat pasukan vaksinasi bergerak juga melayani kawasan luar bandar Bahagian Sibu dengan memberi vaksin kepada penduduk rumah panjang.

Katanya, seramai 6,620 orang yang tinggal di daerah Sibu, Selangau dan Kanowit diberi vaksin semalam, melebihi sasaran harian 4,776 sehari untuk bulan Jun.

“Kami ingin mempertahankan momentum ini kerana kami mensasarkan untuk memberi vaksin lebih dari 5,000 orang setiap hari pada bulan Julai dan 7,000 orang pada bulan Ogos,” tambahnya.

Sehingga semalam, jumlah kumulatif orang yang telah menerima dos pertama vaksin Covid-19 di bahagian ini adalah 102,876. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *