Britania di EU menolak pekerjaan, faedah setelah Brexit: menteri | PressCliff

Britania di EU menolak pekerjaan, faedah setelah Brexit: menteri |  Surat Bahasa Melayu


Dalam sebuah artikel di The Daily Telegraph, Priti Patel menuduh negara-negara EU memperlakukan rakyat Britain secara tidak adil. – Gambar Reuters

LONDON, 23 Jun – Beberapa orang Britain yang tinggal di Kesatuan Eropah mengalami kesukaran untuk mendapatkan faedah, perkhidmatan dan pekerjaan, kata Setiausaha Dalam Negeri Priti Patel hari ini pada ulang tahun kelima undi bersejarah Brexit.

Dalam artikel di Telegraf Harian, Patel menuduh negara-negara EU memperlakukan rakyat Britain secara tidak adil, lima tahun setelah lebih daripada 51 peratus rakyat Britain memilih untuk meninggalkan blok itu berikutan kempen yang diketuai oleh Perdana Menteri Boris Johnson.

Setiausaha kediaman mengatakan bahawa “terdapat sejumlah kejadian warga UK yang dilaporkan di EU diminta untuk dokumen kediaman yang tidak perlu mereka pegang, dilarang mengakses faedah dan perkhidmatan, dan menghadapi masalah dengan hak mereka untuk bekerja.”

Dia juga menyebut masalah perjalanan ke EU, mengatakan bahawa beberapa warga negara Britain “menghadapi gangguan dalam perjalanan dan masuk”.

Dia menekankan bahawa “hanya benar bahawa EU menegakkan kewajiban mereka atas hak-hak warga negara, seperti yang dilakukan oleh UK untuk warga EU di UK.”

Sementara itu dia membanggakan bahawa skema penyelesaian UK untuk warga EU, yang dibuka pada bulan Maret 2019, “sangat murah hati.”

Sebaliknya, banyak negara EU mempunyai jangka masa setahun atau kurang untuk skema setara mereka untuk warga negara Britain, katanya, dan “Perancis kini dibuka kurang dari sembilan bulan.”

Dia mendesak warga EU untuk memenuhi tarikh akhir 30 Jun untuk memohon hak tinggal di UK, tetapi mengatakan mereka yang melewatkannya dengan alasan yang munasabah masih dapat mengajukan permohonan.

Menteri Imigresen Kevin Foster hari ini mengatakan bahawa pengecualian tersebut termasuk kanak-kanak yang ibu bapa gagal melamar mereka atau orang yang mempunyai penyakit serius yang menghalangnya memohon.

Dia berkata pegawai imigresen akan dapat mengeluarkan notis 28 hari kepada orang yang mereka temui yang mungkin layak untuk memohon, seperti ketika melakukan serbuan imigresen.

Kira-kira 5.3 juta rakyat EU telah memohon hak tinggal di UK, menurut angka pemerintah. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *