Blinken mengatakan Nordstream 2 adalah projek Rusia yang merosakkan Ukraine | PressCliff

Blinken mengatakan Nordstream 2 adalah projek Rusia yang merosakkan Ukraine |  Surat Bahasa Melayu


Pemasangan paip Nord Stream 2 digambarkan dari atas Audacia dekat dengan Pulau Ruegen di Laut Baltik, Jerman, 13 November 2018. – Gambar Reuters

BERLIN, 23 Jun – Setiausaha Negara AS Antony Blinken hari ini menggambarkan saluran paip gas Nordstream 2 sebagai projek geopolitik Rusia yang merosakkan keselamatan Ukraine, sambil menambah Amerika Syarikat mahu memastikan Rusia tidak menggunakan tenaga sebagai alat paksaan terhadap mana-mana negara Eropah .

Bercakap pada sidang media bersama di Berlin setelah bertemu dengan rakan sejawatannya dari Jerman, Heiko Maas, Blinken mengatakan Washington bertekad untuk melihat apakah ia dapat membuat sesuatu yang positif dari situasi yang sukar dan memperkuat keselamatan tenaga Eropah.

“Matlamat kami adalah untuk memastikan bahawa Rusia tidak dapat menggunakan tenaga sebagai alat paksaan sebagai senjata melawan Ukraine, atau orang lain di Eropah,” kata Blinken.

Washington menentang saluran paip Nordstream 2 yang akan menggandakan eksport gas Rusia melintasi Laut Baltik.

Projek ini, yang sudah siap sekitar 95 peratus, akan membantu Rusia mengekang eksport gas melalui Ukraine, yang menjadikan Kyiv akan dikenakan bayaran transit yang menguntungkan.

Jerman, sekutu utama NATO yang dengannya Presiden Demokrat Joe Biden berusaha untuk memperbaiki hubungan yang terganggu semasa pemerintahan bekas Presiden Republik Donald Trump, ingin menyelesaikan saluran paip AS $ 11 bilion (RM45 bilion).

Laporan Jabatan Negara AS yang dikirimkan kepada Kongres pada bulan Mei menyimpulkan bahawa Nord Stream 2 AG – syarikat di belakang saluran paip ke Jerman – dan CEOnya, Matthias Warnig, sekutu Presiden Rusia Vladimir Putin, terlibat dalam kegiatan yang boleh dibenarkan.

Tetapi Blinken mengetepikan sekatan tersebut, dengan mengatakan bahawa ini adalah demi kepentingan nasional AS.

Maas mengatakan Berlin mahukan penyelesaian yang boleh diterima oleh kedua-dua belah pihak. “Kami tahu jangkaan di Washington. Sangat penting bagi kita untuk mencapai hasil yang juga dapat disokong oleh Washington. ” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *