Binasat akan memperoleh 51 peratus saham dalam BCSB dengan harga RM18.36 juta | PressCliff

Binasat akan memperoleh 51 peratus saham dalam BCSB dengan harga RM18.36 juta |  Surat Bahasa Melayu


Dikatakan latihan yang dicadangkan itu juga mewakili inisiatif syarikat untuk mengurangkan ketergantungannya pada perniagaan yang ada. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 23 Jun – Binasat Communications Bhd telah menandatangani perjanjian penjualan saham bersyarat dengan Nik Abdul Hakim Abd Razak dan Mohd Solehuddin Yahya untuk memperoleh 255,000 saham biasa atau kepentingan ekuiti 51 peratus dalam Borderless Connection Sdn Bhd (BCSB) dengan harga RM18.36 juta.

Bersama dengan cadangan pemerolehan, Binasat Communications mengatakan telah mencadangkan untuk melakukan diversifikasi kegiatan utama syarikat dan anak-anak syarikatnya untuk memasukkan penyediaan perkhidmatan infrastruktur utiliti termasuk perkhidmatan utiliti rangkaian penghantaran dan pengedaran serta kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) kemudahan fotovoltaik solar (PV).

“Lembaga percaya bahawa perniagaan BCS akan memberikan aliran pendapatan tambahan kepada kumpulan dan mempelbagaikan asas pendapatannya,” katanya dalam pengajuan kepada Bursa Malaysia hari ini.

Dikatakan latihan yang dicadangkan itu juga mewakili inisiatif syarikat untuk mengurangkan ketergantungannya pada perniagaan yang ada.

Binasat Communications mengatakan pertimbangan pembelian akan dipenuhi melalui wang tunai RM5.36 juta, dibiayai melalui dana yang dihasilkan secara dalaman, sementara selebihnya RM13 juta melalui penerbitan 37.14 juta saham biasa baru dalam Binasat Communications pada harga terbitan masing-masing 35 sen.

Melangkah ke hadapan, menurut pengambilalihan yang dicadangkan, lembaga menjangkakan perniagaan utiliti elektrik akan menyumbang 25 peratus atau lebih keuntungan bersih syarikat dan / atau pengalihan 25 peratus atau lebih aset bersih syarikat di masa depan.

Ia menambahkan bahawa setelah pengambilalihan yang dicadangkan, BCSB bermaksud memanfaatkan status penyenaraian Binasat Communications di ACE Market, reputasi, rangkaian industri dan sumber daya untuk berpartisipasi dalam lebih banyak projek utiliti rangkaian penghantaran dan pengedaran. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *