‘Bangga untuk berkhidmat’: Sukarelawan MyVac muda melihat tugas sebagai tugas kepada Malaysia dalam menangani Covid-19 | PressCliff

'Bangga untuk berkhidmat': Sukarelawan MyVac muda melihat tugas sebagai tugas kepada Malaysia dalam menangani Covid-19 |  Surat Bahasa Melayu


Orang ramai menunggu untuk menerima vaksin AstraZeneca Covid-19 mereka di Pusat Penghantaran Vaksin yang terletak di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur 29 Mei 2021. – Gambar oleh Hari Anggara

KUALA LUMPUR, 23 Jun – Inisiatif Sukarelawan Vaksin Malaysia (MyVac) telah mendapat tempat di kalangan orang muda seperti yang dilihat dari jumlah orang yang telah mendaftar dan menyatakan harapan mereka untuk membantu negara ini mencapai kekebalan kawanan secepat mungkin.

Mohammad Syafiq Ridzwan Jamaluddin, 33, seorang pelajar Sarjana Sains Universiti Putra Malaysia dalam Pembangunan Belia mengatakan, dia mendaftar dengan MyVac pada Mei lalu setelah rakan-rakannya memaklumkannya mengenainya.

Syafiq Ridzwan, yang kini ditempatkan di pusat vaksinasi mega vaksin (PPV) Mines International Convention and Exhibition Center (MIECC) di Seri Kembangan, mengatakan dia menjadi sukarelawan untuk bersama dalam memerangi Covid-19.

“Ini bukan pengorbanan besar, sekurang-kurangnya saya berusaha sedaya upaya untuk membantu negara. Selain itu, rumah saya berdekatan dengan Mines PPV, jadi itu tidak menjadi masalah, ”katanya kepada Bernama.

Sebagai tambahan, Syafiq Ridzwan mengatakan, tugasnya di PPV adalah untuk memberitahu faedah vaksinasi dan juga mengetengahkan fakta untuk meyakinkan golongan tua bahawa vaksin itu selamat.

Sementara itu, Fauzana Bakri, seorang aktivis Majlis Belia Negeri Selangor mengatakan, dia bangga diberi peluang untuk berkhidmat sebagai sukarelawan MyVac kerana ini memungkinkan dia untuk berperanan dalam membantu negara menangani wabak itu, walaupun dia bukan pekerja garis depan .

Fauzana, 36, berkata sukarelawan MyVac dapat membantu dalam proses Program Imunisasi Covid-19 Nasional di setiap PPV, memberi mereka peluang untuk berkhidmat untuk negara.

Menceritakan pengalamannya bekerja di World Trade Center Kuala Lumpur (WTCKL) PPV pada hari ketiga Hari Raya Aidilfitri tahun ini, dia mengatakan banyak kesabaran diperlukan untuk menangani individu dari pelbagai lapisan masyarakat.

“Ada yang tersenyum dan berterima kasih kepada kami untuk menunjukkan penghargaan mereka atas kesediaan kami bekerja pada musim perayaan dari pagi hingga malam, walaupun mereka (penerima vaksin) juga harus menunggu dalam barisan panjang dan ada yang tidak ramah yang penuh dengan keluhan .

“Ya, kita harus tetap tenang untuk kebaikan semua dan saya berterima kasih kepada mereka yang memberi kata-kata semangat dan memberi kita hadiah,” katanya.

Sementara itu, anggota Jabatan Ikatan Relawan Malaysia (Rela) Mohd Sapari Suaim, 28, mendaftar dengan MyVac kerana sudah menjadi hasratnya untuk melayani rakyat dan negara. Bagaimanapun permohonannya yang dikemukakan pada 15 Jun masih belum diluluskan.

Bagi yang bekerja sendiri, Muhammad Syazdanial Abu Yazid, 27, dia memperoleh pengalaman berharga selama bertugas selama 30 hari di Ideal Convention Center (IDCC) PPV di Shah Alam.

“Saya juga harus belajar beberapa kata kunci dalam pelbagai bahasa untuk memudahkan interaksi dengan penerima vaksin. Ini adalah pengalaman yang baik ketika saya belajar bagaimana mengatasi masalah dan mengawal keadaan apa pun.

“Nasihat saya kepada para pemuda di luar sana, ambil kesempatan ini untuk melayani rakyat dan negara dan menerima cabaran menjadi barisan hadapan. Kurang bercakap, lebih banyak tindakan dan saya selalu percaya perkara akan menjadi mudah bagi kita sekiranya kita membuat perkara lebih mudah bagi orang lain, ”katanya.

Dilancarkan pada bulan Mac tahun ini, MyVac adalah inisiatif yang dibentuk oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dengan kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti), Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan Kementerian Pengajian Tinggi (KKM) untuk membantu mempercepat dan memastikan kelancaran proses vaksinasi.

Pada 19 Jun, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican mengatakan kira-kira 80,000 individu telah mendaftar untuk mengambil bahagian dalam inisiatif MyVac di seluruh negara, sejak pendaftaran untuk fasa pertama program vaksinasi dibuka pada bulan Mac.

Menurut Reezal Merican, dari jumlah tersebut, 4.500 sukarelawan MyVac di bawah kementerian telah ditugaskan untuk 332 PPV, sementara selebihnya menunggu lebih banyak PPV dibuka.

Dia menambah bahawa lebih banyak sukarelawan MyVac akan diperlukan untuk membantu kerajaan kerana lebih banyak PPV akan segera dibuka di kawasan luar bandar termasuk di perkampungan Orang Asli. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *