AS melarang import bahan panel solar dari syarikat China | PressCliff

AS melarang import bahan panel solar dari syarikat China |  Surat Bahasa Melayu


Pekerja bekerja di barisan pemasangan syarikat yang menghasilkan komponen panel solar di Jiujiang, provinsi Jiangxi, China 16 Mac 2018. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 24 Jun – Pentadbiran Biden pada hari Rabu memerintahkan larangan import AS dari bahan panel solar utama dari Hoshine Silicon Industry Co yang berpangkalan di China berhubung tuduhan buruh paksa, kata dua sumber memberi penerangan mengenai perkara itu.

Jabatan Perdagangan AS secara berasingan mengehadkan eksport ke Hoshine, tiga syarikat China yang lain dan Korps Pengeluaran dan Pembinaan paramiliter Xinjiang (XPCC), dengan mengatakan bahawa mereka terlibat dengan kerja paksa Uighur dan kumpulan minoriti Muslim lain di Xinjiang.

Tiga syarikat lain yang ditambahkan ke senarai hitam ekonomi AS termasuk Xinjiang Daqo New Energy Co, sebuah unit Daqo New Energy Corp; Xinjiang East Hope Nonferrous Metals Co, anak syarikat syarikat gergasi perkilangan East Hope Group yang berpusat di Shanghai; dan Xinjiang GCL New Energy Material Co, sebahagian daripada GCL New Energy Holdings Ltd.

Departemen Perdagangan mengatakan syarikat-syarikat dan XPCC “telah terlibat dalam pelanggaran dan pelanggaran hak asasi manusia dalam pelaksanaan kampanye penindasan China, penahanan sewenang-wenang massa, kerja paksa dan pengawasan teknologi tinggi terhadap Uighur, Kazakhstan, dan anggota lain dari kelompok minoritas Muslim di ”Xinjiang.

Sekurang-kurangnya beberapa syarikat yang disenaraikan oleh Jabatan Perdagangan adalah pengeluar utama silikon monokristalin dan polisilikon yang digunakan dalam pengeluaran panel solar.

Syarikat atau syarikat induk mereka tidak segera menanggapi permintaan untuk memberi komen, atau tidak dapat dihubungi dengan segera. XPCC tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

Ketika diminta untuk memberi komen, kedutaan China di Washington merujuk pada kenyataan pada hari Selasa oleh jurucakap Kementerian Luar Negeri China, Zhao Lijian yang menolak tuduhan pembunuhan beramai-ramai dan kerja paksa di Xinjiang sebagai “hanya khabar angin dengan motif tersembunyi dan pembohongan yang benar-benar.”

“Tahan Perintah Pelepasan” oleh Bea Cukai dan Perlindungan Sempadan AS hanya menyekat import bahan dari Hoshine. Sumber yang mengetahui pesanan itu mengatakan bahawa ia tidak mempengaruhi sebahagian besar import AS polysilicon dan produk berasaskan silika lain.

Sumber kedua mengatakan bahawa langkah itu tidak bertentangan dengan tujuan iklim Presiden Joe Biden dan sokongan untuk industri solar domestik.

Pentadbiran Biden pada bulan Mac mengumumkan sasaran untuk mengurangkan kos tenaga solar sebanyak 60 peratus dalam 10 tahun akan datang. Presiden Biden telah menetapkan matlamat jaringan elektrik 100% menjelang 2035.

Sumber tersebut mengatakan bahawa Amerika Syarikat terus menyiasat tuduhan kerja paksa oleh syarikat China yang membekalkan polisilicon.

Wilayah Xinjiang menyumbang kira-kira 45 peratus daripada bekalan polysilicon kelas suria dunia, menurut laporan oleh penganalisis industri solar.

Kedua-dua sumber yang mengetahui dasar tersebut mengatakan bahawa Gedung Putih melihat tindakan tersebut sebagai “kelanjutan semula jadi” dari perjanjian G7 awal bulan ini untuk menghilangkan tenaga kerja paksa dari rantai bekalan.

“Kami melihat ketiga tindakan ini sebagai komitmen untuk bertindak,” kata salah satu sumber. “Kami percaya tindakan ini menunjukkan komitmen untuk mengenakan biaya tambahan pada RRC untuk terlibat dalam praktik kerja paksa yang kejam dan tidak berperikemanusiaan.”

XPCC, sebuah organisasi paramiliter yang dikirim ke Xinjiang pada tahun 1950-an untuk membina ladang dan penempatan, tetap berkuasa di sektor tenaga dan pertanian di rantau ini, beroperasi hampir seperti negara yang selari.

Pemerintah asing dan aktivis hak asasi manusia mengatakan telah menjadi kekuatan dalam penindasan dan pengawasan Uighur di wilayah itu, yang menjalankan beberapa kem tahanan. Jabatan Perbendaharaan AS tahun lalu melarang XPCC kerana “pelanggaran hak serius terhadap etnik minoriti.” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *