Agong mengalu-alukan powerlifter Bonnie Bunyau Gustin kerana memecahkan rekod dunia di Dubai | PressCliff

Agong mengalu-alukan powerlifter Bonnie Bunyau Gustin kerana memecahkan rekod dunia di Dubai |  Surat Bahasa Melayu


Bonnie Bunyau Gustin mencipta rekod dunia baru dengan mengangkat 230k dalam kategori lelaki melebihi 72kg di Dubai Powerlifting Fazza World Cup. – Gambar melalui Facebook

KUALA LUMPUR, 23 Jun – Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, hari ini mengucapkan tahniah kepada atlet negara, Bonnie Bunyau Gustin atas pencapaiannya yang luar biasa dalam memecahkan rekod dunia dalam powerlifting.

Dalam satu kenyataan yang dimuat naik di laman Facebook Istana Negara, Seri Paduka juga menyatakan kebahagiaan dan kebanggaannya di atas kejayaan itu, yang juga digambarkan sebagai bukan sahaja prestasi bersejarah untuk powerlift Malaysia tetapi juga yang memberi penghargaan kepada negara di pentas antarabangsa.

Dalam kategori lelaki melebihi 72kg di Piala Dunia Para Powerlifting Fazza Dubai 2021 ke-11 di Emiriah Arab Bersatu (UAE) semalam, Bonnie mengalahkan pesaingnya dengan mengangkat 230kg. Pemenang pingat perak Peng Hu dari China hanya dapat mengangkat 214 kg sementara pemenang pingat gangsa, Nnamdi Innocent dari Nigeria hanya mampu mengurus 213 kg.

Prestasi pemain berusia 22 tahun itu menghapus tanda sebelumnya 229 kg yang ditetapkan oleh Roohallah Rostami dari Iran pada Sukan Para Asia Jakarta 2018 di Indonesia.

“Pencapaian luar biasa Bonnie sekali lagi membuktikan bahawa Malaysia mampu melahirkan atlet dan individu yang berkualiti, berkaliber dan bertaraf antarabangsa.

“Ini juga membuktikan bahawa dengan komitmen, semangat juang dan kerja keras, rakyat Malaysia dapat bersaing dan berjaya di peringkat antarabangsa,” kata kenyataan itu.

Al-Sultan Abdullah berharap kejayaan dan semangat juang Bonnie akan menjadi sumber inspirasi kepada sesama rakyat Malaysia, khususnya atlet, untuk bekerja keras dan berusaha untuk berjaya dalam bidang masing-masing di dalam negara atau di pentas antarabangsa.

“Yang di-Pertuan Agong mendoakan yang terbaik untuk Bonnie dan berdoa agar dia diberkati dengan kejayaan yang berterusan dan terus meletakkan negara di pentas dunia dengan lebih banyak kemenangan,” kata kenyataan itu. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *