Uefa enggan menyalakan stadium Munich dengan warna pelangi untuk perlawanan Jerman-Hungary | PressCliff

Uefa enggan menyalakan stadium Munich dengan warna pelangi untuk perlawanan Jerman-Hungary |  Surat Bahasa Melayu


Pandangan umum menunjukkan Allianz Arena di Munich sebelum perlawanan bola sepak Kumpulan F Uefa Euro 2020 antara Portugal dan Jerman 19 Jun 2021. – Gambar AFP

MUNICH, 22 Jun – Keputusan Uefa untuk menyekat rancangan oleh Munich untuk menyalakan Allianz Arena dengan warna pelangi untuk pertandingan Euro 2020 Jerman-Hungaria disambut hari ini dengan penentangan di bandar Bavaria yang berikrar akan menghiasi mercu tanda lain sebagai protes atas undang-undang yang diluluskan oleh kerajaan Hungary.

“Ufa adalah organisasi politik dan agama yang netral,” kata badan pemerintah bola sepak Eropah dalam satu kenyataan menjelang perlawanan esok.

“Mengingat konteks politik permintaan ini – pesan yang ditujukan kepada keputusan yang diambil oleh parlimen nasional Hungaria – Uefa mesti menolak.”

Walikota Munich, Dieter Reiter, mengecam keputusan Uefa sebagai “memalukan” dan mengumumkan rancangan untuk menghiasi mercu tanda bandar lain dengan warna pelangi yang menantang.

“Saya merasa sangat memalukan kerana Ufafa melarang kami mengirim tanda kosmopolitanisme, toleransi, rasa hormat dan solidariti dengan orang-orang dari komuniti LGBTIQ,” katanya.

Dia merancang untuk memasang bendera berwarna pelangi di balai kota Munich dan menerangi turbin angin besar yang terletak berhampiran dengan stadium, serta Menara Olimpik setinggi 291m di bandar ini.

Reiter menginginkan Allianz Arena – milik Bayern Munich – dengan warna pelangi untuk perlawanan Kumpulan F yang penting untuk “menghantar tanda solidariti yang dapat dilihat” dengan komuniti LGBTIQ dari Hungary.

Pemerintah sayap kanan Hungaria minggu lalu meluluskan undang-undang yang melarang “promosi” homoseksual kepada anak di bawah umur, melarang program pendidikan atau bahan di mana homoseksualiti disebutkan.

Pendirian Uefa juga mendapat kritikan dari komuniti lesbian, gay, biseksual, transgender, interseks dan queer (LGBTIQ) Jerman.

“Kami merasa sangat membimbangkan bagaimana Uefa menangani nilai-nilai yang seharusnya diterima secara umum dalam masyarakat,” kata Markus Ulrich, jurucakap Persatuan Lesbian dan Gay Jerman (LSVD), kepada anak syarikat AFP, SID.

“Ufa tidak mengenal tanda-tanda masa – dan jelas untuk melihat pihak mana yang mengambil keputusannya.”

Clement Beaune, menteri gay Perancis yang terbuka untuk urusan Eropah juga mengatakan dia menyesali pendirian Uefa.

‘Lakukan, Munich’

Malah bekas kapten England, Gary Lineker berpeluang melihat Allianz Arena dengan warna pelangi.

“Lakukan, Munich. Lakukannya. Nyalakannya untuk dilihat oleh dunia. Ah, lakukan saja, ”tulis Lineker di Twitter.

Walaupun Allianz Arena tidak akan dinyalakan dengan warna pelangi esok, stadium bola sepak lain di Jerman akan berlaku.

Stadium Olimpik ikonik Berlin, serta stadium Bundesliga di Cologne, Frankfurt dan Wolfsburg semuanya merancang untuk dinyalakan dengan warna.

“Cologne bermaksud kepelbagaian dan toleransi. Perkembangan di Hungary amat menakutkan – adalah lebih penting lagi untuk memberikan contoh menentang ini, ”kata seorang jurucakap kepada AFP.

Namun, sikap Uefa disambut baik di Budapest, di mana Menteri Luar Hongaria Peter Szijjarto memuji “keputusan yang tepat”.

“Kepemimpinan Uefa membuat keputusan yang tepat dengan tidak membantu dalam provokasi politik terhadap Hungary,” kata Szijjarto hari ini dalam satu kenyataan yang dikirimkan kepada AFP.

Presiden sementara FA Jerman juga menyokong badan pentadbir bola sepak Eropah.

“Ini bukan lagi pernyataan dalam perjuangan bersama melawan segala bentuk diskriminasi, tetapi tindakan politik,” kata presiden sementara Jerman FA, Rainer Koch, yang juga menganggotai Jawatankuasa Eksekutif UEFA.

Alternatif

Walaupun permintaan untuk hari pertandingan ditolak, Uefa telah mencadangkan tarikh alternatif untuk 28 Jun, iaitu Christopher Street Liberation Day, perayaan tahunan dan demonstrasi yang diadakan di pelbagai bandar di seluruh Eropah, atau dari 3-9 Julai, minggu perarakan kebanggaan di Munich.

Perlawanan Kejuaraan Eropah terakhir di Munich berlangsung pada 2 Julai.

Uefa sebelumnya memilih untuk tidak mengambil tindakan disiplin terhadap kapten Jerman, Manuel Neuer kerana memakai pelindung kapten berwarna pelangi.

Ketegangan semakin meningkat di dalam dan luar padang.

Hungary memerlukan kemenangan untuk mara ke 16 terakhir, sementara tuan rumah Jerman tahu keputusan seri akan mendapat tempat di fasa kalah mati.

Siasatan terhadap sepanduk yang didakwa homofobia dan suara monyet pada dua perlawanan pertama Euro di Budapest di Hungary dibuka oleh Uefa pada hari Ahad.

Sumber UEFA sebelumnya mengatakan kepada AFP bahawa pihaknya akan mempertimbangkan untuk memindahkan separuh akhir dan final Euro 2020 ke Budapest dari London jika pemerintah Britain enggan memberikan pengecualian kepada VIP daripada tindakan karantina Covid-19. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *