Thailand untuk merapatkan jurang untuk tembakan AstraZeneca dalam usaha untuk mengekang varian Delta | PressCliff

Thailand untuk merapatkan jurang untuk tembakan AstraZeneca dalam usaha untuk mengekang varian Delta |  Surat Bahasa Melayu


Langkah itu dilakukan setelah Thailand minggu lalu meninggalkan rancangan untuk jurang 16 minggu antara dos AstraZeneca dalam usaha untuk memperluas bekalan vaksin untuk menjangkau lebih banyak orang. – Gambar Reuters

BANGKOK, 22 Jun – Sebuah jawatankuasa perubatan Thailand bersetuju untuk merapatkan jurang antara dos vaksin AstraZeneca Covid-19 kepada lapan minggu dari 10-12 minggu sebelumnya di tempat-tempat di mana terdapat wabak varian Delta, kata seorang pegawai hari ini.

Kawasan di mana varian Delta yang lebih menular, pertama kali dikenal pasti di India, dapat dikesan dapat “menyesuaikan waktu untuk dos kedua,” kata Kiatiphum Wongrajit, setiausaha tetap di kementerian kesihatan awam.

Langkah itu dilakukan setelah Thailand minggu lalu meninggalkan rancangan untuk jurang 16 minggu antara dos AstraZeneca dalam usaha untuk meregangkan bekalan vaksin untuk menjangkau lebih banyak orang.

Thailand melaporkan contoh pertama varian Delta di Bangkok bulan lalu dan hingga kini ia merebak ke 20 wilayah dengan lebih dari 660 kes dicatat.

Pemacu vaksinasi Thailand, yang menggunakan campuran tembakan Sinovac dan AstraZeneca, menghadapi kelewatan seminggu selepas ia bermula pada bulan Jun kerana bekalan yang terhad. Kira-kira 2.2 juta orang diberi vaksin sepenuhnya dari populasi lebih dari 66 juta.

Bangkok, pusat wabak terbaru, dengan sekitar 1.000 jangkitan baru setiap hari, hanya tinggal 20 tempat tidur untuk pesakit koronavirus dalam keadaan kritikal di hospital kerajaan di kota itu, kata pegawai kesihatan Somsak Akksilp.

Thailand melaporkan 4.059 jangkitan baru hari ini, menjadikan jumlah kes menjadi 225.365 dan 1.693 kematian, dengan lebih daripada 85 peratus jangkitan dan 95 peratus kematian datang sejak April. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *