Tentera Myanmar bertempur dengan milisi anti-junta di bandar Mandalay | PressCliff


Sejak tentera merampas kekuasaan pada 1 Februari dan menghapus pemerintah terpilih Aung San Suu Kyi, pasukan keselamatan telah menghentikan protes menentang pemerintahan tentera. Sebagai tindak balas, kumpulan penentang kudeta yang dikenal sebagai pasukan pertahanan rakyat telah muncul di seluruh Myanmar. – Gambar Reuters

22 Jun – Pasukan keselamatan Myanmar yang disokong oleh kenderaan perisai bertembung hari ini dengan kumpulan militia yang baru dibentuk di bandar kedua terbesar di Mandalay, menurut catatan media sosial dari kumpulan itu dan laporan media.

Sejak tentera merampas kekuasaan pada 1 Februari dan menghapus pemerintah terpilih Aung San Suu Kyi, pasukan keselamatan telah menghentikan protes menentang pemerintahan tentera. Sebagai tindak balas, kumpulan penentang kudeta yang dikenal sebagai pasukan pertahanan rakyat telah muncul di Myanmar.

Hingga kini, pertempuran yang melibatkan milisi bersenjata ringan hanya terbatas di bandar-bandar kecil dan kawasan luar bandar, tetapi sebuah kumpulan yang mengaku sebagai Angkatan Pertahanan Rakyat Mandalay yang baru mengatakan anggotanya bertindak balas setelah tentera menyerbu salah satu pangkalannya.

“Kami membalas ketika salah satu kubu pangkalan gerila kami diserang,” kata sebuah posting di laman Facebook kumpulan itu dari Mayor Zeekwat.

Tentera yang disokong oleh tiga kenderaan berperisai telah mengepung sekolah berasrama penuh di Mandalay di mana milisi mempunyai pangkalan, lapor Khit Thit.

Jurucakap junta tidak menjawab panggilan yang meminta komen.

Tentera telah bertindak balas dengan meriam dan serangan udara di tempat lain setelah kumpulan milisi melancarkan serangan ke atas tentera, dengan korban di kedua-dua belah pihak dan puluhan ribu orang kehilangan tempat tinggal dari rumah mereka.

Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada hari Jumaat meminta menghentikan aliran senjata ke Myanmar dan mendesak tentera untuk menghormati keputusan pilihan raya November dan membebaskan tahanan politik, termasuk Suu Kyi.

Pada hari Sabtu, kementerian luar negeri Myanmar mengeluarkan pernyataan yang menolak resolusi PBB, yang dikatakannya “berdasarkan tuduhan dan anggapan palsu satu pihak”.

Pasukan keselamatan telah membunuh sekurang-kurangnya 873 penunjuk perasaan sejak rampasan kuasa, menurut kumpulan aktivis Assistance Association for Political Prisoners. Junta mempertikaikan angka itu. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *