Suu Kyi Myanmar kembali ke mahkamah junta atas tuduhan hasutan | PressCliff

Suu Kyi Myanmar kembali ke mahkamah junta atas tuduhan hasutan |  Surat Bahasa Melayu


Di bawah tahanan rumah, Aung Suu Kyi telah dipukul dengan sejumlah tuduhan eklektik. – Gambar AFP

NAYPYIDAW, 22 Jun – Pemimpin Myanmar yang digulingkan Aung San Suu Kyi muncul di pengadilan junta hari ini untuk persidangan atas hasutan dan kerana mencabul larangan Covid semasa pemilihan yang digulingkan oleh partinya yang digulingkan ketika tewas.

Pemberontakan besar-besaran di Myanmar terhadap serangan militer pada Februari telah diseret dengan tindakan keras yang telah membunuh lebih daripada 870 orang awam, menurut sebuah kumpulan pemantau tempatan.

Di bawah tahanan rumah dan beberapa halangan pengadilan yang tidak terlihat, Suu Kyi diserang dengan sejumlah tuduhan eklektik, termasuk menerima pembayaran emas secara haram dan melanggar undang-undang kerahsiaan era kolonial.

Hari ini, mahkamah mendengar keterangan bahawa dia melanggar sekatan Covid-19 semasa pilihan raya tahun lalu bahawa parti Liga Nasionalnya untuk Demokrasi (NLD) menang dalam keadaan tewas, kata peguamnya Maung Maung kepada wartawan.

Mahkamah khas di Naypyidaw juga mendengar keterangan mengenai tuduhan hasutan yang berasingan.

Wartawan dilarang daripada prosiding.

Su Kyi kelihatan sihat, kata Maung Maung.

Pertemuan singkat dengan pasukan perundangannya menjadi satu-satunya saluran bagi dunia luar bagi Suu Kyi – yang tetap popular di Myanmar – sejak dia ditahan pada Februari.

Pemimpin Junta, Min Aung Hlaing telah membenarkan kekuasaannya dengan menyebut tuduhan penipuan pilihan raya dalam pemilihan November dan telah mengancam untuk membubarkan NLD.

Peguam Suu Kyi mengatakan mereka menjangka perbicaraan akan berakhir pada 26 Julai.

Tuduhan lain terhadapnya termasuk tuntutan bahawa dia menerima pembayaran emas secara haram dan melanggar undang-undang kerahsiaan era kolonial.

Perbicaraan diadakan ketika tentera memerangi militan awam anti-junta dengan senjata kecil dan bom tangan di bandar Mandalay hari ini, dengan sekurang-kurangnya empat penunjuk perasaan dan dua anggota keselamatan terbunuh, kata pihak berkuasa.

Pertempuran telah meluas di Myanmar sejak kudeta Februari ketika orang-orang membentuk “pasukan pertahanan” untuk memerangi tindakan keras tentera terhadap perbezaan pendapat, tetapi pertempuran sebelumnya sebahagian besarnya terbatas pada kawasan luar bandar. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *