Sterling merosot, melayang sekitar US $ 1,39 ketika dolar pulih | PressCliff

Sterling merosot, melayang sekitar US $ 1,39 ketika dolar pulih |  Surat Bahasa Melayu


Nota Sterling polimer baru 5 paun yang menampilkan Sir Winston Churchill, dilancarkan di Istana Blenheim di Oxfordshire, Britain 2 Jun 2016. – Gambar Reuters

LONDON, 22 Jun – Sterling merosot berbanding dolar yang sedikit menguat hari ini kerana pasaran mata wang didorong oleh pergeseran elok minggu lalu dari Rizab Persekutuan AS.

The Fed mengejutkan beberapa peserta pasaran minggu lalu dengan memberi isyarat bahawa ia akan menaikkan kadar faedah dan menamatkan pembelian bon kecemasan lebih cepat daripada yang dijangkakan – mendorong dolar naik dan mata wang berisiko hilang.

Pound mencecah paras terendah dua bulan pada AS $ 1.37865 pada awal semalam, pulih kemudian dalam sesi tersebut, kemudian turun semula hari ini.

Pada 1441 GMT, ia turun 0,2 peratus pada US $ 1,3912. Berbanding euro, hari ini tidak berubah pada 85.53 pence per euro, masih diperdagangkan dalam julat terakhir.

Michael Hewson, ketua penganalisis pasaran di CMC Markets, mengatakan bahawa dia menjangkakan pound akan terus didorong oleh dolar sehingga mesyuarat Bank of England pada hari Khamis, di mana nada hawkish dapat berfungsi sebagai pemangkin untuk kenaikan yang lebih tinggi.

“Di mana Fed memimpin, umumnya bank pusat lain mengikuti … Pada akhirnya saya fikir Bank of England akan mengikuti jejak Fed,” katanya.

Pelabur fokus untuk membuka semula rancangan, setelah pelonggaran penuh penguncian di England ditunda sebulan kerana varian Delta Covid-19 yang lebih menular.

Hewson mengatakan bahawa dia tetap bullish pada pound untuk jangka masa panjang, memproyeksikannya menuju AS $ 1,45 selama 6-12 bulan ke depan, kerana kelewatan pembukaan semula tidak mengubah fakta bahawa Britain sedang menuju pemulihan ekonomi.

Menteri Kesihatan Britain, Matt Hancock mencadangkan agar penutupan England dapat berakhir sepenuhnya seperti yang dirancang pada 19 Julai kerana kenaikan kes baru-baru ini tidak mengakibatkan kematian.

“Walaupun pandemi masih belum selesai, dan varian baru yang berpotensi menjadikan generasi vaksin sekarang tidak berkesan menimbulkan risiko serius, perkembangan virus dan vaksin baru-baru ini menyokong pandangan ekonomi positif kita untuk UK dan ekonomi maju yang lain,” Kallum Pickering, ahli ekonomi kanan di Berenberg menulis dalam nota kepada pelanggan.

Penganalisis menjangkakan tidak ada perubahan pada dasar selepas BoE bulan lalu mengatakan bahawa ia akan sedikit melambatkan kadar pembelian bon mingguan.

Pengilang Britain menjangkakan akan menaikkan harga mereka pada kadar terpantas dalam hampir 40 tahun, menurut tinjauan yang menambah tanda-tanda tekanan inflasi yang semakin meningkat.

Pertikaian antara Kesatuan Eropah dan Britain mengenai pengaturan perdagangan pasca Brexit di Ireland Utara terus memberi kesan terhad kepada pound. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *