SKMM memerintahkan syarikat telekomunikasi untuk meningkatkan liputan di sekitar Kampung Baru Batu Tiga di Perak setelah pelajar cedera dalam mencari penerimaan yang lebih baik | PressCliff

SKMM memerintahkan syarikat telekomunikasi untuk meningkatkan liputan di sekitar Kampung Baru Batu Tiga di Perak setelah pelajar cedera dalam mencari penerimaan yang lebih baik |  Surat Bahasa Melayu


SKMM telah memerintahkan penyedia perkhidmatan untuk menyediakan infrastruktur komunikasi yang sesuai di kawasan itu, sambil menambah bahawa langkah itu disokong sepenuhnya oleh ADUN Selama, Mohd Akmal Kamarudin. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 22 Jun – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah memerintahkan syarikat telekomunikasi untuk mengoptimumkan menara penghantaran berdekatan untuk memastikan liputan Internet yang lebih baik di sekitar Kampung Baru Batu Tiga, Perak pada bulan depan.

SKMM mengumumkan dalam satu kenyataan hari ini bahawa langkah itu adalah penyelesaian jangka pendek.

Bagi penyelesaian jangka panjang, pihaknya telah memerintahkan penyedia perkhidmatan untuk menyediakan infrastruktur komunikasi yang sesuai di kawasan itu, sambil menambah bahawa langkah itu disokong sepenuhnya oleh ADUN Selama, Mohd Akmal Kamarudin.

“SKMM menyatakan simpati atas kejadian yang menyaksikan pelajar Siti A’isyah Mohd Idris, 17, yang menunggang motosikal, mengalami kecederaan serius dalam kemalangan ketika dalam perjalanan ke rumah bapa saudaranya untuk mendapatkan penerimaan Internet yang lebih baik untuk mengikutinya dalam talian kelas, ”katanya.

Penyelesaian yang diputuskan hari ini adalah berdasarkan pertemuan semalam antara SKMM Perak, wakil penyedia perkhidmatan Celcom, Digi, Maxis dan juga Telekom Malaysia, keluarga mangsa dan Mohd Akmal.

Suruhanjaya mengumumkan bahawa pertemuan itu bertujuan untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas mengenai masalah penerimaan Siti A’isyah dan untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai keadaannya sekarang.

Di samping itu, ia menasihati semua pelajar untuk berhati-hati dan tidak membahayakan diri dalam usaha mendapatkan liputan Internet yang lebih baik.

Pada 20 Jun, media melaporkan bahawa Siti A’isyah, seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Haji Hussein di Larut, Perak, cedera parah setelah terlibat dalam kemalangan jalan raya dalam perjalanan ke rumah bapa saudaranya untuk mendapatkan penerimaan Internet yang lebih baik. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *