Setelah tinggal di bawah jambatan Jalan Loke Yew 6 selama dua tahun, veteran tentera akhirnya mendapat tempat untuk menghubungi rumah | PressCliff


Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyampaikan sumbangan kepada anak-anak Suria Swasta Mohamad Hassan setelah melakukan lawatan amal ke pesara tentera di Perumahan Awam Sri Johor di Kuala Lumpur, 22 Jun 2021. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 22 Jun – Keluarga veteran tentera Suria Mohamad Hassan, yang tinggal di bawah jambatan Jalan Loke Yew 6 di sini sejak dua tahun lalu, akan berpindah ke rumah mereka minggu ini.

Menteri Pertahanan Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, dia telah berbincang dengan Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa untuk mempercepat pemindahan keluarga tujuh yang kini ditempatkan di sebuah rumah transit di Flat Sri Johor, Cheras.

“Dewan Bandaraya Kuala Lumpur akan menyediakan unit flat sewa beli untuk mereka tinggal secara kekal. Sekiranya boleh, keluarga akan berpindah sebelum akhir minggu ini.

“Flat itu terletak di Bandar Tun Razak berhampiran tempat dia menjual buah-buahan dan Jabatan Hal Ehwal Veteran Angkatan Tentera Malaysia (JHEV) akan membantu pengubahsuaian gerainya,” katanya kepada pemberita selepas melawat keluarga di Flat Sri Johor di sini hari ini.

Ismail Sabri berkata, sewa rumah itu akan dibayar oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan melalui Baitulmal.

Ismail Sabri berkata, Suria, 58, menerima pencen RM1,100 sebulan tetapi dikatakan tidak mencukupi.

“Sehubungan itu, JHEV juga akan memberikan bantuan sara hidup sebanyak RM300 sebulan mulai bulan ini dan itu adalah tambahan kepada bantuan sekali yang dia terima sebelumnya sebagai veteran dan penerima Pingat Jasa Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri menggesa bekas anggota tentera untuk mendaftar dengan JHEV untuk memudahkan penyerahan sebarang bantuan kepada mereka.

“Para veteran MAF yang menghadapi kesulitan dan memerlukan pertolongan diminta untuk tampil dan memberitahu keadaan mereka kepada JHEV kerana kira-kira 20,000 veteran belum mendaftar, menyukarkan jabatan untuk mengesannya dan memberikan bantuan yang sesuai,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *