Semasa Jepun menghidupkan semula reaktor nuklear berusia 44 tahun, para pakar membunyikan penggera | PressCliff

Semasa Jepun menghidupkan semula reaktor nuklear berusia 44 tahun, para pakar membunyikan penggera |  Surat Bahasa Melayu


Kansai Electric Power telah melihat banyak penolakan terhadap pembukaan semula loji nuklearnya – gambar Reuters

TOKYO, 22 Jun – Ketua siasatan besar mengenai bencana nuklear Jepun dan mantan penasihat kanan Kabinet telah membimbangkan rancangan minggu ini untuk memulakan semula reaktor berusia 44 tahun, dengan mengatakan industri dan pemerintah tidak mengambil pelajaran dari Fukushima.

Kansai Electric Power, yang melayani Osaka dan persekitaran perindustriannya – kawasan dengan keluaran ekonomi yang hampir sama dengan Mexico – akan menghidupkan semula reaktor No. 3 di stesen Mihama di Jepun barat esok.

Reaktor tersebut adalah yang tertua yang dapat dimulakan semula sejak bencana 2011 dan memerlukan kelulusan khas agar jangka hayatnya dilanjutkan melebihi had 40 tahun standard. Sebilangan besar reaktor di Jepun tetap ditutup setelah kemalangan itu menunjukkan kegagalan dalam peraturan dan pengawasan.

Tatsujiro Suzuki, mantan timbalan pengerusi Suruhanjaya Tenaga Atom Pejabat Kabinet, mengatakan kepada Reuters bahawa dia ragu-ragu mengenai bagaimana kelulusan untuk dimulakan semula.

Dia mengatakan dia prihatin dengan kurangnya ketelusan dan penggunaan subsidi untuk mempermanis pendapat penduduk tempatan untuk mendapatkan persetujuan restart yang diperlukan.

Gempa raksasa di pantai timur laut Jepun pada bulan Mac 2011 menimbulkan tsunami yang mengorbankan lebih daripada 15,000 orang dan menyebabkan pendinginan di stesen nuklear Fukushima Daiichi.

Letupan menggegarkan laman web ketika reaktor mencair, menyebabkan awan besar bahan radioaktif tersebar di darat dan laut. Pengawasan yang lemah yang membolehkan Tokyo Electric menurunkan risiko tsunami adalah salah satu kegagalan yang disoroti dalam krisis.

“Sepertinya industri dan pemerintah belum mempelajari pelajaran Fukushima,” kata Suzuki, yang berada di dewan penasihat sebuah jawatankuasa parlimen mengenai keselamatan nuklear.

Birokrat dari Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Perindustrian (METI), yang menyokong tenaga nuklear untuk menggerakkan ekonomi industri Jepun pergi ke prefektur Fukui 110 kali dalam jangka masa dua tahun hingga awal tahun ini.

Kunjungan ke Fukui oleh para pegawai termasuk ketua agensi sumber semula jadi yang kuat dilancarkan pada pendengaran jawatankuasa parlimen baru-baru ini. Subsidi ¥ 2.5 bilion (RM94 juta) telah dipersetujui untuk masyarakat tempatan sebelum gabenor Fukui menandatangani semula.

Kansai adalah yang paling bergantung pada nuklear sebelum Fukushima, mendapat sekitar separuh bekalan elektriknya dari tenaga atom.

Pada tahun 2019, eksekutif Kansai Electric mengakui menerima wang tunai dan hadiah bernilai ¥ 360 juta dari seorang pegawai dari sebuah bandar yang menjadi tuan rumah salah satu loji nuklearnya yang lain.

“Mereka tidak berubah, itu kesan saya, meskipun skandal melibatkan sogokan,” kata Suzuki.

Kansai Electric telah melaksanakan sepenuhnya rancangan peningkatan perniagaan sejak skandal itu, kata seorang jurucakap kepada Reuters, yang enggan mengulas mengenai persetujuan pihak berkuasa tempatan.

METI mengatakan sebagai tindak balas kepada pertanyaan melalui e-mel bahawa ia telah memutuskan subsidi pada bulan April tahun ini dan telah memberitahu pegawai tempatan di Fukui. Kementerian mengesahkan jumlah kunjungan pegawai ke Fukui dan mengatakan perjalanan itu “untuk bertukar pendapat”.

Kiyoshi Kurokawa, yang mengetuai penyiasatan terbesar mengenai krisis nuklear terburuk sejak Chernobyl, menggambarkan Fukushima sebagai bencana “buatan manusia” yang dapat dihindari dalam laporan 2012.

Mentaliti silo di kalangan eksekutif dan pemikiran kolektivis di kalangan birokrat, yang meletakkan kepentingan organisasi di hadapan tugas awam mengenai keselamatan masih berlaku di Jepun, kata Kurokawa.

“Selalu penting untuk bertanya apakah sekatan untuk tingkah laku korporat yang buruk. Sekiranya tidak ada, dan di Jepun tidak ada, maka pengawasan tidak ada artinya, ”katanya, sambil menambah dia“ prihatin ”mengenai memulakan semula.

Kansai Electric menjangka akan memulakan reboot reaktor sekitar jam 10 pagi waktu tempatan (0100 GMT) esok.

Mihama adalah salah satu daripada 16 reaktor yang telah mendapat persetujuan awal atau akhir untuk menghidupkan semula, turun dari 54 reaktor yang pernah membekalkan sekitar sepertiga elektrik Jepun sebelum Fukushima. Masyarakat tetap menentang kuasa nuklear, tinjauan pendapat menunjukkan.

Dari unit yang diluluskan, seperempat telah memperpanjang jangka hayat operasi mereka.

“Sambungan itu seharusnya berada dalam keadaan luar biasa tetapi tidak begitu luar biasa,” kata Suzuki. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *