Categories: NewsPerniagaan

Ramalan RCEP akan meningkatkan KDNK Malaysia sebanyak 0.8-1.7 mata peratusan | PressCliff


KUALA LUMPUR, 22 Jun – Kerjasama Ekonomi Komprehensif Wilayah (RCEP) akan meningkatkan produk domestik kasar (KDNK) Malaysia sebanyak 0.8 hingga 1.7 mata peratusan dan pertumbuhan eksport sebanyak 24.4 peratus dalam jangka masa sederhana dan panjang.

Pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan Sosio Ekonomi Malaysia Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Bersekutu Malaysia (ACCCIM) Lee Heng Guie berkata blok perdagangan terbesar di dunia memberikan peluang besar kepada negara ini, memandangkan ukuran perdagangan antara Malaysia dan negara anggota RCEP 58 peratus pada tahun 2020.

Di samping itu, pelaburan Asean sebanyak RM36.9 bilion merangkumi 26.5 peratus daripada jumlah pelaburan di Malaysia, katanya pada Webinar Majlis Penasihat Perniagaan Asean Malaysia 2021 hari ini.

Dia mengatakan pelaburan Jepun dan China masing-masing mewakili 9.6 peratus dan 5.9 peratus dari jumlah pelaburan di negara ini.

RCEP juga bersedia meningkatkan peluang komersial dan perkongsian strategik di antara anggota negara RCEP untuk meneroka perniagaan.

“Memandangkan sekitar 92 persen garis tarif akan dikurangkan dalam jangka waktu 20 tahun, yang membuka akses pasar yang lebih baik bagi rakyat Malaysia dan membantu menarik pelaburan berkualiti tinggi,” katanya.

Lee berkata, bagaimanapun, RCEP akan memberikan kesan bercampur pada sektor ekonomi dan industri.

Walaupun syarikat-syarikat dari telekomunikasi, perbankan, perundingan akan mendapat keuntungan dari meningkatkan kerjasama, syarikat dari makanan dan minuman, bahan kimia, getah, produk plastik, mesin dan peralatan serta elektrik dan elektronik akan mendapat lebih banyak permintaan.

Industri tekstil dan pakaian akan dibendung oleh pesaing kos rendah seperti Vietnam, sementara produk kayu dan kayu mungkin menghadapi persaingan dari negara-negara peserta.

Lee mengatakan bahawa kesan keseluruhan dari persaingan terhadap produk kayu Malaysia tetap dapat dikendalikan kerana perabot masih diminati di pasaran Eropah dan Jepun.

Dia mengatakan bahawa pada tahun 2020, Malaysia mencatatkan lebihan perdagangan RM81.8 bilion dengan 14 anggota RCEP.

“Perdagangan adalah permainan jumlah sifar. Lebih penting lagi, syarikat Malaysia harus bergabung dengan rantaian bekalan global dan menghasilkan produk berkualiti, ”katanya.

Sementara itu, presiden Pertubuhan Industri Farmasi Malaysia, Billy Urudra meminta pemerintah untuk mewujudkan kerangka peraturan yang akan diakui oleh syarikat atau negara.

“Kami masih (industri) belum menyelaraskan,” katanya, sambil menambahkan bahawa setiap negara anggota memiliki peraturannya sendiri, mengenakan banyak syarat seperti Thailand dan Vietnam.

Oleh itu, katanya tanpa kerangka peraturan, industri penjagaan kesihatan tidak akan mendapat keuntungan dari Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP).

Pada masa ini, industri farmaseutikal domestik bernilai RM20 bilion.

Malaysia sangat bergantung pada import sekitar RM6 bilion hingga RM7 bilion daripada jumlah bekalan ubat RM8 bilion, dan sangat penting untuk mempunyai bekalan domestik yang mencukupi untuk memenuhi keperluan terutama pada era Covid-19 sekarang, katanya. – Bernama

.

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

6 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

6 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

6 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

6 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

6 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

6 months ago