Ramalan RCEP akan meningkatkan KDNK Malaysia sebanyak 0.8-1.7 mata peratusan | PressCliff

Sunway dinamakan antara 10 majikan paling menarik di Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


KUALA LUMPUR, 22 Jun – Kerjasama Ekonomi Komprehensif Wilayah (RCEP) akan meningkatkan produk domestik kasar (KDNK) Malaysia sebanyak 0.8 hingga 1.7 mata peratusan dan pertumbuhan eksport sebanyak 24.4 peratus dalam jangka masa sederhana dan panjang.

Pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan Sosio Ekonomi Malaysia Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Bersekutu Malaysia (ACCCIM) Lee Heng Guie berkata blok perdagangan terbesar di dunia memberikan peluang besar kepada negara ini, memandangkan ukuran perdagangan antara Malaysia dan negara anggota RCEP 58 peratus pada tahun 2020.

Di samping itu, pelaburan Asean sebanyak RM36.9 bilion merangkumi 26.5 peratus daripada jumlah pelaburan di Malaysia, katanya pada Webinar Majlis Penasihat Perniagaan Asean Malaysia 2021 hari ini.

Dia mengatakan pelaburan Jepun dan China masing-masing mewakili 9.6 peratus dan 5.9 peratus dari jumlah pelaburan di negara ini.

RCEP juga bersedia meningkatkan peluang komersial dan perkongsian strategik di antara anggota negara RCEP untuk meneroka perniagaan.

“Memandangkan sekitar 92 persen garis tarif akan dikurangkan dalam jangka waktu 20 tahun, yang membuka akses pasar yang lebih baik bagi rakyat Malaysia dan membantu menarik pelaburan berkualiti tinggi,” katanya.

Lee berkata, bagaimanapun, RCEP akan memberikan kesan bercampur pada sektor ekonomi dan industri.

Walaupun syarikat-syarikat dari telekomunikasi, perbankan, perundingan akan mendapat keuntungan dari meningkatkan kerjasama, syarikat dari makanan dan minuman, bahan kimia, getah, produk plastik, mesin dan peralatan serta elektrik dan elektronik akan mendapat lebih banyak permintaan.

Industri tekstil dan pakaian akan dibendung oleh pesaing kos rendah seperti Vietnam, sementara produk kayu dan kayu mungkin menghadapi persaingan dari negara-negara peserta.

Lee mengatakan bahawa kesan keseluruhan dari persaingan terhadap produk kayu Malaysia tetap dapat dikendalikan kerana perabot masih diminati di pasaran Eropah dan Jepun.

Dia mengatakan bahawa pada tahun 2020, Malaysia mencatatkan lebihan perdagangan RM81.8 bilion dengan 14 anggota RCEP.

“Perdagangan adalah permainan jumlah sifar. Lebih penting lagi, syarikat Malaysia harus bergabung dengan rantaian bekalan global dan menghasilkan produk berkualiti, ”katanya.

Sementara itu, presiden Pertubuhan Industri Farmasi Malaysia, Billy Urudra meminta pemerintah untuk mewujudkan kerangka peraturan yang akan diakui oleh syarikat atau negara.

“Kami masih (industri) belum menyelaraskan,” katanya, sambil menambahkan bahawa setiap negara anggota memiliki peraturannya sendiri, mengenakan banyak syarat seperti Thailand dan Vietnam.

Oleh itu, katanya tanpa kerangka peraturan, industri penjagaan kesihatan tidak akan mendapat keuntungan dari Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP).

Pada masa ini, industri farmaseutikal domestik bernilai RM20 bilion.

Malaysia sangat bergantung pada import sekitar RM6 bilion hingga RM7 bilion daripada jumlah bekalan ubat RM8 bilion, dan sangat penting untuk mempunyai bekalan domestik yang mencukupi untuk memenuhi keperluan terutama pada era Covid-19 sekarang, katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *