Categories: MalaysiaNews

Pulau Pinang menaja tambang feri untuk semua rakyat Malaysia dalam tempoh enam bulan akan datang | PressCliff


Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Pengangkutan Zairil Khir Johari berkata, semua rakyat Malaysia yang menggunakan perkhidmatan feri akan dapat menggunakannya secara percuma mulai 1 Julai dan seterusnya. – Gambar oleh Sayuti Zainudin

GEORGE TOWN, 22 Jun – Kerajaan negeri Pulau Pinang memperuntukkan anggaran RM468,000 untuk membayar tambang feri semua penumpang kaki rakyat Malaysia untuk enam bulan akan datang.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Pengangkutan Zairil Khir Johari berkata, semua rakyat Malaysia yang menggunakan perkhidmatan feri akan dapat menggunakannya secara percuma mulai 1 Julai dan seterusnya.

“Kerajaan negeri akan membiayai kos feri untuk semua penumpang kaki Malaysia dengan peruntukan sekitar RM78,000 untuk kira-kira 65,000 tiket sebulan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dia mengatakan langkah itu adalah untuk mendorong lebih banyak orang menggunakan perkhidmatan feri dan untuk meringankan beban kewangan mereka yang terjejas secara negatif oleh pandemi Covid-19.

Penumpang feri Malaysia hanya perlu mengimbas MyKad mereka di mesin pengimbas MyKad Penang Port Sdn Bhd sebelum menaiki feri untuk menumpang secara percuma.

“Cadangan ini adalah lanjutan dari pas perjalanan My30 yang dilancarkan pada bulan Mac untuk membiayai tambang bas Rapid Penang untuk mereka yang mendaftar untuk mendapatkan tiket itu,” katanya.

Katanya, dengan menaiki feri percuma, pengangkutan awam darat dan air di negeri ini tidak akan dikenakan sebarang kos bagi pengguna tempatan.

“Kami berharap dengan menyediakan perjalanan feri percuma pada masa genting ini, ia dapat mengurangkan kos pengangkutan bagi mereka yang menggunakan feri setiap hari,” katanya.

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

9 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

9 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

9 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

9 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

9 months ago