Pulau Pinang menaja tambang feri untuk semua rakyat Malaysia dalam tempoh enam bulan akan datang | PressCliff


Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Pengangkutan Zairil Khir Johari berkata, semua rakyat Malaysia yang menggunakan perkhidmatan feri akan dapat menggunakannya secara percuma mulai 1 Julai dan seterusnya. – Gambar oleh Sayuti Zainudin

GEORGE TOWN, 22 Jun – Kerajaan negeri Pulau Pinang memperuntukkan anggaran RM468,000 untuk membayar tambang feri semua penumpang kaki rakyat Malaysia untuk enam bulan akan datang.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Pengangkutan Zairil Khir Johari berkata, semua rakyat Malaysia yang menggunakan perkhidmatan feri akan dapat menggunakannya secara percuma mulai 1 Julai dan seterusnya.

“Kerajaan negeri akan membiayai kos feri untuk semua penumpang kaki Malaysia dengan peruntukan sekitar RM78,000 untuk kira-kira 65,000 tiket sebulan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dia mengatakan langkah itu adalah untuk mendorong lebih banyak orang menggunakan perkhidmatan feri dan untuk meringankan beban kewangan mereka yang terjejas secara negatif oleh pandemi Covid-19.

Penumpang feri Malaysia hanya perlu mengimbas MyKad mereka di mesin pengimbas MyKad Penang Port Sdn Bhd sebelum menaiki feri untuk menumpang secara percuma.

“Cadangan ini adalah lanjutan dari pas perjalanan My30 yang dilancarkan pada bulan Mac untuk membiayai tambang bas Rapid Penang untuk mereka yang mendaftar untuk mendapatkan tiket itu,” katanya.

Katanya, dengan menaiki feri percuma, pengangkutan awam darat dan air di negeri ini tidak akan dikenakan sebarang kos bagi pengguna tempatan.

“Kami berharap dengan menyediakan perjalanan feri percuma pada masa genting ini, ia dapat mengurangkan kos pengangkutan bagi mereka yang menggunakan feri setiap hari,” katanya.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *