Poster MB Perak: Polis memanggil artis jalanan Malaysia Fahmi Reza setelah mendapat perintah untuk menyiasat, kata ketua polis daerah Kuala Kangsar | PressCliff

Poster MB Perak: Polis memanggil artis jalanan Malaysia Fahmi Reza setelah mendapat perintah untuk menyiasat, kata ketua polis daerah Kuala Kangsar |  Surat Bahasa Melayu


Fahmi Reza tiba di ibu pejabat polis daerah Putrajaya 10 Mac 2021. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

KUALA KANGSAR, 22 Jun – Polis akan memanggil aktivis Fahmi Reza untuk membantu siasatan mengenai poster yang dimuat naik di Facebook dan Twitter mengenai Menteri Besar Perak, Datuk Saarani Mohamad setelah mereka menerima perintah untuk menyiasat (OTI) dari Timbalan Pendakwa Raya.

“Sejauh ini, kami belum memanggilnya kerana kami sedang menunggu OTI kerana Timbalan Pendakwa Raya yang akan memutuskan apakah kes dapat disiasat atau tidak,” kata Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar ACP Omar Bakhtiar Yaacob, sambil menambahkan bahawa mereka mengharapkan untuk menerima OTI pada minggu ini.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menjalankan operasi pematuhan prosedur operasi standard (SOP) perintah kawalan pergerakan (MCO) 3.0 di empat kilang di Lubuk Merbau, dekat sini, hari ini.

Pada 17 Jun, Ketua Pemuda Umno Perak, Mohd Ariff Abdul Majid telah membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Kangsar mengenai poster tersebut, yang disifatkannya sebagai fitnah dan percubaan sengaja untuk menimbulkan kebencian terhadap menteri besar Perak.

Mohd Ariff dilaporkan mengatakan bahawa poster, yang dimuat naik oleh Fahmi Reza, menjadi viral dengan kapsyen “kita dah bagi makan sardin, jangan gatal nak mintak ayam pulak“(Kami telah memberi makan sarden, jangan gatal untuk ayam), yang dikritik dan dikutuk oleh pengguna media sosial yang lain.

Mohd Ariff mengatakan bahawa berdasarkan video pada sidang media Datuk Saarani, dia mendapati bahawa Menteri Besar Perak hanya memberikan analogi mengenai sumbangan telefon bimbit oleh YTL Foundation kepada kerajaan Perak untuk pelajar miskin.

Pada 18 Jun, Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid dilaporkan mengatakan bahawa, setakat ini, polis telah membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 berikutan laporan yang dibuat oleh ketua Pemuda Umno Perak.

Sementara itu, Omar Bakhtiar berkata, operasi hari ini, yang bermula pada pukul 10.30 pagi, mendapati bahawa pemilik kilang telah mematuhi SOP.

“Bagaimanapun, pemeriksaan lanjut mendapati bahawa salah satu kilang yang menghasilkan mi dan laksa dipercayai menggunakan logo halal yang tidak sah dan tidak mematuhi amalan kebersihan yang betul,” katanya, sambil menambah bahawa tindakan selanjutnya akan diambil oleh Kementerian Kesihatan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *