Perenang China Sun Yang akan terlepas Sukan Olimpik selepas larangan doping selama empat tahun | PressCliff

Perenang China Sun Yang akan terlepas Sukan Olimpik selepas larangan doping selama empat tahun |  Surat Bahasa Melayu


Perenang China Sun Yang menghadiri perbicaraan umum di Mahkamah Timbang Tara Sukan untuk rayuan yang diajukan oleh Badan Anti-Doping Dunia terhadapnya dan Federation Internationale de Natation di Montreux, Switzerland 15 November 2019. – Gambar Reuters

LAUSANNE, 23 Jun – Perenang China Sun Yang akan kehilangan Olimpik Tokyo setelah Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan pada hari Selasa memberinya larangan empat tahun dan tiga bulan kerana melanggar peraturan anti-doping.

CAS, yang mengambil keputusan setelah perbicaraan tiga hari berprofil tinggi, mengatakan penangguhan itu dibuat sejak 28 Februari 2020.

Pertandingan renang di Sukan Tokyo, ditangguhkan setahun kerana pandemi Covid-19, akan bermula pada 24 Julai.

Pemegang rekod dunia gaya bebas 1500 m itu nampaknya tidak memiliki harapan untuk masuk ke Olimpik setelah CAS yang berpusat di Lausanne melarangnya selama lapan tahun pada Februari tahun lalu kerana enggan memberikan sampel berikutan insiden di mana seorang anggota rombongannya hancur botol berisi darah Sun ketika pemeriksa doping mengunjungi rumahnya.

Walau bagaimanapun, Sun yang berusia 29 tahun mengajukan banding dan mahkamah tertinggi persekutuan Switzerland menjatuhkan hukuman akhir karier pada Disember lalu kerana didakwa berat sebelah terhadap perenang, yang tetap menjadi bintang besar di China.

Sun, yang dilarang selama tiga bulan pada tahun 2014 kerana kesalahan doping yang berasingan, selalu memprotes tidak bersalahnya dalam peristiwa keruh September 2018.

Juara Olimpik gaya bebas 200 m yang memerintah, dan juga juara dunia 11 kali, mengatakan bahawa penguji doping tidak layak atau diberi kuasa.

Tetapi CAS mengatakan panel baru, yang dipasang setelah keputusan persekutuan Swiss, “merasa puas” bahawa Sun telah “bertindak sembrono” dan melakukan dua pelanggaran peraturan anti-doping ketika percubaan yang tidak berjaya dilakukan untuk mengumpulkan sampel darah dan air kencing di tangannya. kediaman pada bulan September 2018.

Sun dinyatakan bersalah kerana “mengelak, menolak atau gagal menyerahkan koleksi sampel oleh seorang atlet” dan “mengganggu atau dituduh mengganggu dengan bahagian kawalan doping oleh atlet atau orang lain”.

FINA renang persekutuan antarabangsa mengatakan ia “mengakui keputusan” oleh CAS.

“FINA akan menguatkuasakan penghargaan CAS sesuai dengan ketentuannya, dan sesuai dengan kewajibannya sebagai penandatangan Kod Anti-Doping Dunia,” katanya.

WADA mengatakan “menyambut baik” larangan itu, direktur jenderal Olivier Niggli mengatakan: “Keputusan hari ini menegaskan kembali kedudukan WADA dalam kaitannya dengan keputusan FINA yang asli, iaitu ada sejumlah poin yang tidak sesuai dengan kod (anti-doping). Keputusan CAS hari ini mengesahkan kebimbangan tersebut. “

Olimpik Ketiga dikesampingkan

Persekutuan Renang Cina telah menetapkan bahawa atlet yang memenangi kejuaraan dunia 2019 di Gwangju akan “layak secara automatik” untuk Sukan Tokyo 23 Julai-8 Ogos.

Sun, yang memenangi gelaran dunia dalam gaya bebas 200m dan 400m, memenuhi kriteria dan oleh itu akan layak ke Tokyo jika larangan itu dibatalkan.

Tetapi keraguan itu kini telah dihapus. Larangan perenang akan berakhir sebelum permulaan Sukan Olimpik Paris 2024, ketika Sun akan berusia 32 tahun.

Perenang itu dijaga di rumah bukan sahaja kerana kehebatannya di kolam renang tetapi juga penampilannya yang baik.

Tetapi antipati yang lama menyakitkan terhadapnya dari beberapa pesaingnya muncul di Olimpik Rio 2016 ketika Australia Mack Horton mengecam Sun sebagai “penipu dadah” sebelum memasukkannya ke emas dalam gaya bebas 400m.

Matahari yang biasanya curam menangis.

Dia membalas kemenangan 200m tetapi tidak sebelum perenang Perancis, Camille Lacourt menimbulkan ribut lain dengan menyatakan, dengan anggukan larangan doping Sun 2014: “Sun Yang kencing ungu.”

Kemudian, pada kejuaraan dunia 2019 yang tidak sabar, Horton enggan berpose dengan Sun di podium pingat, protes yang diulangi oleh Duncan Scott dari Britain.

Sun yang marah, yang berteriak “Saya menang, anda yang kalah” pada Scott, dalam pemandangan marah yang jarang dilihat ketika berenang.

Satu-satunya anak dari keluarga atletik, Sun mengumumkan dirinya kepada masyarakat luas di kejuaraan dunia di Shanghai pada tahun 2011. Pada usia 19 tahun, dia memecahkan rekod dunia gaya bebas 1500m Grant Hackett yang lama dan juga memenangi 800m.

Sun meraih dua lagi emas di Sukan Olimpik London 2012, sekali lagi meletakkan tanda baru pada 1500m – satu rekod yang masih ada.

Tetapi kemudian muncul yang pertama dalam senarai titik kilat yang panjang. Pada tahun 2013, Sun jatuh cinta dengan jurulatih lama Zhu Zhigen setelah bertengkar dengan hubungan romantis perenang dengan pramugari.

Beberapa bulan kemudian, Sun, yang memandu tanpa lesen, memukul SUV Porsche yang dipinjam ke dalam bas di kota asalnya di Hangzhou, dekat Shanghai. Dia menghabiskan tujuh hari dalam tahanan polis dan kemudian berjanji untuk memperbaiki jalannya.

Pada Sukan Asia 2014, Sun kembali menjadi pusat kontroversi, menggambarkan lagu kebangsaan Jepun, pesaing utama China, sebagai “jelek” setelah kalah dari Kosuke Hagino dalam gaya bebas 200 meter.

Pada bulan November 2014 muncul pengumuman bom bahawa Sun telah menjalani penggantungan tiga bulan pada awal tahun itu kerana mengambil perangsang yang dilarang. Dia selalu menyatakan bahawa ubat ini diresepkan untuk keadaan jantung. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *