Penegasan S&P mengenai penilaian Malaysia adalah bukti usaha vaksinasi negara dan daya tahan ekonomi, kata Menteri Kewangan | PressCliff

Penegasan S&P mengenai penilaian Malaysia adalah bukti usaha vaksinasi negara dan daya tahan ekonomi, kata Menteri Kewangan |  Surat Bahasa Melayu


Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz menyampaikan ucapannya semasa sidang media khas di Kementerian Kewangan, Putrajaya 26 April 2021. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

KUALA LUMPUR, 22 Jun – Penegasan S&P Global Ratings ‘(S&P) mengenai penilaian kredit berdaulat Malaysia adalah bukti kedudukan luar negara yang kuat, fleksibiliti dasar monetari, rekod prestasi yang menyokong pertumbuhan ekonomi yang mampan serta ketahanan ekonomi pada masa yang tidak menentu , kata Kementerian Kewangan.

S&P telah mengesahkan penilaian penerbit jangka panjang mata wang asing dan mata wang tempatan Malaysia masing-masing pada A- dan A, dengan tinjauan negatif.

“(Peneguhan ini) menunjukkan keyakinan S&P terhadap Malaysia di tengah tekanan penarafan kredit yang belum pernah terjadi sebelumnya di seluruh dunia, di mana kira-kira 20 peratus daripada semua penguasa dengan pandangan negatif pada akhir tahun 2020 telah diturunkan oleh agensi penarafan kredit setakat ini,” kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata dalam satu kenyataan hari ini.

Malaysia baru-baru ini mengumumkan Rancangan Pemulihan Nasional (NRP) yang merangkumi empat fasa yang akan membolehkan negara itu keluar dari pandemi Covid-19.

Berpandukan ambang berdasarkan kes baru harian Covid-19, kadar penggunaan katil unit rawatan rapi (ICU) dan peratusan penduduk yang diberi vaksin sepenuhnya, JPN akan membolehkan orang, perniagaan dan pelabur untuk merancang dengan sewajarnya ketika Malaysia bergerak dari satu fasa ke seterusnya.

“Ini memberikan kepastian dan kejelasan terutama dalam hal membuka kembali sektor ekonomi dan sosial setelah ambang dipenuhi.

“Terutama, S&P telah menekankan bahwa sejak pelaksanaan fasa pertama pada 1 Juni 2021, kes telah stabil selama dua minggu sebelumnya, dan pemulihan ekonomi Malaysia kemungkinan akan berangsur-angsur pada paruh kedua tahun ini, karena pemerintah berhati-hati membuka semula pendekatan, ”kata Tengku Zafrul.

Setakat ini, Malaysia berjaya mengurangkan purata kes harian dari paras tinggi dari 8.000 hingga kira-kira 5.000 sambil mengekalkan nisbah kes kematian kurang dari 0.6 peratus, katanya, sambil menambah bahawa ini disokong oleh kadar pemulihan lebih daripada 85 peratus.

Dia mengatakan untuk memperkuat prospek pertumbuhan, pemerintah telah menerapkan paket rangsangan dan bantuan bernilai RM380 bilion sejak bermulanya wabak tersebut, dan anggaran tahunan bernilai RM322.5 bilion untuk tahun 2021.

Daripada langkah-langkah di bawah Belanjawan 2021 dan pakej-pakej tersebut, sekurang-kurangnya RM300 bilion masih berjalan, dan ini diharapkan dapat menyokong pemulihan ekonomi, terutama di berbagai fasa NRP.

“Dalam jangka menengah, pemerintah tetap teguh dalam melakukan reformasi struktur yang sedang berlangsung untuk meningkatkan potensi pertumbuhan ekonomi. Ini termasuk pelaksanaan Aspirasi Pelaburan Nasional untuk menarik pelaburan berkualiti tinggi yang menghasilkan pekerjaan berkemahiran tinggi dan bergaji lebih baik, ”kata menteri itu.

Tengku Zafrul berkata, ekonomi Malaysia dijangka pulih secara beransur-ansur apabila Program Imunisasi Covid-19 Nasional meningkat dan ambang NRP dipenuhi untuk pembukaan semula kegiatan ekonomi dan sosial yang lebih luas.

Sejauh ini, Malaysia telah memberikan purata 160,000 dos sehari, yang dijangka meningkat kepada 400,000 dos sehari pada bulan Ogos 2021. Pada kadar ini, 60 peratus penduduk dijangka sepenuhnya diinokulasi pada akhir Oktober tahun ini. .

“Faktor lain yang akan mendorong pemulihan ekonomi Malaysia termasuk meningkatkan permintaan luaran dari rakan dagang utama, bersama dengan ekonomi yang pelbagai dan pelaksanaan projek infrastruktur dengan kesan pengganda yang tinggi,” kata menteri itu.

Terutama, S&P telah mengakui bahawa sektor pembuatan elektrik dan elektronik (E&E) yang matang di Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk mendapat keuntungan dari lonjakan permintaan global dan peningkatan teknologi global, yang menyokong eksport untuk satu hingga dua tahun akan datang.

Kerajaan juga terus komited untuk penggabungan fiskal jangka menengah serta memastikan kelangsungan fiskal negara.

Berpandukan Rangka Kerja Fiskal Jangka Menengah, anggaran defisit anggaran enam persen tahun ini diharapkan menurun menjadi rata-rata 4,5 persen antara tahun 2021 dan 2023, berdasarkan anggapan harga minyak mentah yang lebih tinggi, serta penurunan keperluan untuk sokongan fiskal yang berkaitan dengan wabak.

Memantapkan kekuatan penarafan Malaysia adalah kedudukan kreditnya yang kukuh, disokong oleh kedudukan luaran yang berdaya tahan dan pasaran bon domestik yang maju, katanya.

Malaysia secara konsisten mencatat lebihan akaun semasa dalam dua dekad yang lalu dengan lebihan perdagangan terbesarnya sebanyak RM184.8 bilion pada tahun 2020, bersamaan dengan 4.4 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

“Ini disokong oleh rizab antarabangsa yang mencukupi, aset luaran besar yang dimiliki oleh bank dan korporat, serta kedudukan aset luar mata wang asing bersih sebanyak RM1.1 trilion atau 77 peratus daripada KDNK pada akhir bulan Mac 2021.

“Bersama dengan rejim pertukaran asing yang mengambang, faktor-faktor ini menyokong kemampuan Malaysia untuk menahan kejutan luaran,” kata menteri itu.

Tengku Zafrul berkata, mengukuhkan daya tahan luaran Malaysia adalah pasaran bon domestiknya yang sangat cair dan mendalam, dengan permintaan luaran yang sihat untuk hutang negara.

“Lebih-lebih lagi, pengekalan Malaysia dalam Indeks Bon Pemerintah Dunia FTSE Russell adalah bukti pasaran modalnya yang maju, serta asas dan ketahanan makroekonomi yang kuat,” katanya.

Dia menyatakan bahawa secara keseluruhan, keutamaan pemerintah saat ini adalah melindungi nyawa dari ancaman Covid-19 dan memastikan prospek pertumbuhan ekonomi negara tetap kukuh dalam jangka sederhana hingga panjang, dipandu oleh JPN dan prinsip-prinsip pengurusan kewangan yang berhemah.

“Upaya yang ditingkatkan terhadap langkah-langkah penyatuan fiskal akan dilaksanakan secara bertahap dalam jangka menengah hingga jangka panjang, ketika ekonomi menunjukkan tanda-tanda pemulihan lebih lanjut.

“Ini akan menyeimbangkan keperluan fiskal jangka pendek dengan kelangsungan fiskal dan ekonomi jangka panjang. Pemerintah akan terus bertindak balas secara strategis, proaktif dan tegas di bawah lingkungan Covid-19 yang mencabar ini, sementara juga memastikan masalah parut ekonomi kekal dari pandemi dapat diminimumkan, ”pungkasnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *