Pendekatan Sarawak ‘jab first, register later’ berfungsi, kata timbalan ketua menteri | PressCliff


Timbalan Ketua Menteri Tan Sri James Masing (berbaju putih) mengunjungi salah satu pusat vaksinasi di Bahagian Kapit, 22 Jun 2021. – Gambar ihsan Pejabat Timbalan Ketua Menteri Sarawak

KAPIT, 22 Jun – Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri James Masing hari ini memuji kejayaan langkah negeri itu untuk mempercepat program vaksinasi Covid-19 untuk kawasan luar bandarnya yang besar dengan menerima kunjungan masuk.

Dia mengatakan pendekatan “jab first, register later” telah memudahkan rakyat Malaysia tinggal di tempat yang sukar dijangkau seperti Baleh di bahagian Kapit.

“Sebilangan besar mereka yang diberi vaksin di kota Kapit terdiri bukan hanya dari penduduk di kota Kapit dan rumah panjang yang berdekatan, tetapi juga orang-orang Kapit yang tinggal di Sibu, Bintulu dan Kuching yang merasa sukar mendapatkan janji mereka untuk diberi vaksin melalui aplikasi MySejahtera.

“Sekiranya 21.000 dos vaksin per minggu tersedia seperti yang dijanjikan oleh Putrajaya, Bahagian Kapit dapat memperoleh kekebalan 80 persen kawanan pada akhir Juli 2021,” katanya dalam satu kenyataan.

Masing, yang juga ADUN Baleh, telah memeriksa pusat vaksinasi di Kapit selama dua hari terakhir, diiringi oleh anggota Parlimen Hulu Rajang, Datuk Wilson Ugak. Antaranya ialah SK Nanga Oyan, yang terletak jauh di Baleh, yang dapat menampung 256 penduduk yang tinggal di 11 rumah panjang.

Dia memerhatikan bahawa prosedur vaksinasi telah berjalan dengan lancar dan banyak yang senang disuntik.

“Mereka menunggu giliran dengan sabar dan mereka yang saya bicara dengan bersyukur sangat bersyukur kerana terkena tembakan agar dapat dilindungi dari Covid-19,” kata Masing.

Dia menambah bahawa Jabatan Kesihatan Bahagian Kapit sangat fleksibel semasa berjalan dan akan mengendalikan joran Covid-19 selagi orang itu menunjukkan kad pengenalannya di Malaysia.

Katanya, Kementerian Kesihatan mempunyai 16 pasukan vaksinasi yang bekerja pada satu masa di Bahagian Kapit.

Dia menambah semalam mereka berjaya memberi vaksin kepada 4,128 orang.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *