Pemain golf profesional Malaysia Gavin Green, Kelly Tan layak ke Olimpik Tokyo | PressCliff

Pemain golf profesional Malaysia Gavin Green, Kelly Tan layak ke Olimpik Tokyo |  Surat Bahasa Melayu


Persatuan Golf Malaysia (MGA) mengatakan, Gavin Green, yang kini berada di Jerman bersiap sedia untuk Terbuka Antarabangsa BMW hujung minggu ini, telah layak setelah menduduki tempat ke-56 daripada 60 pemain golf dalam Peringkat Olimpik pada akhir tempoh kelayakan semalam. – Gambar AFP

KUALA LUMPUR, 22 Jun – Dua pemain golf profesional kebangsaan, Gavin Kyle Green dan Kelly Tan, hari ini secara rasmi melayakkan diri dalam acara masing-masing untuk Sukan Olimpik Tokyo bulan depan.

Persatuan Golf Malaysia (MGA), dalam satu kenyataan, mengatakan Gavin, yang kini berada di Jerman sedang bersiap untuk BMW International Open hujung minggu ini, telah layak setelah menduduki tempat ke-56 daripada 60 pemain golf dalam Peringkat Olimpik pada akhir tempoh kelayakan semalam .

Olimpik Tokyo akan menjadi penampilan keduanya di acara sukan terbesar di dunia selepas edisi Rio 2016.

“Mewakili negara selalu menjadi penghormatan dan melakukannya di pentas Olimpik untuk kali kedua adalah lebih istimewa. Saya pasti menantikannya, ‚ÄĚkata Gavin, 27, dalam kenyataan itu.

Kenyataan itu mengatakan bahawa Gavin telah terus memperoleh mata dari acara Jelajah Eropah sebaik sahaja Jelajah dimulakan setelah penutupan di seluruh dunia kerana pandemi Covid-19 awal tahun ini, dan prestasi terbaiknya adalah di Saudi International pada bulan Februari di mana dia menduduki tempat ketiga.

Kenyataan itu mengatakan bahawa adalah selamat untuk mengatakan bahawa Kelly, 27, juga akan layak ke Olimpik untuk kali kedua berturut-turut kerana dia kini duduk dengan selesa di kedudukan ke-41 dalam Peringkat Olimpik menjelang tarikh akhir pada 28 Jun.

“Mereka telah bekerja keras di sebalik cabaran yang dihadapi selama wabak ini untuk mempertahankan dan memperbaiki kedudukan mereka di Peringkat Olimpik untuk layak untuk kali kedua,” kata presiden MGA Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor dalam kenyataan itu.

“Saya dan pasukan di MGA ingin mengucapkan tahniah kepada Gavin Green dan Kelly Tan kerana gigih memperoleh mata demi mata sehingga akhirnya berjaya ke Olimpik Tokyo,” tambahnya.

Dalam kenyataan itu, Mohd Anwar juga mengucapkan terima kasih kepada Kementerian Belia dan Sukan atas pemberian kewangan yang diberikan kepada kedua-dua atlet tersebut.

Pertandingan golf Olimpik Tokyo akan diadakan di Kasumigaseki Country Club, Saitama, dari 29 Julai hingga 1 Ogos untuk lelaki dan 4 hingga 7 Ogos untuk wanita. – Bernama

Gavin Kyle Green dari Malaysia bermain di lubang ke-16 semasa pusingan pertama kejohanan golf Piala CJ, serangan pertama Jelajah PGA AS ke Korea Selatan, di Nine Bridges di Pulau Jeju pada 19 Oktober 2017. – Gambar AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *