Pakistan akan menerima 13 juta dos vaksin Pfizer, kata menteri kesihatan | PressCliff


Menteri Kesihatan Pakistan, Faisal Sultan mengatakan, dos tersebut akan tiba pada akhir 2021, berdasarkan perjanjian yang telah dibuat oleh pemerintah dengan pengilangnya. – Gambar AFP

Islamabad, 22 Jun – Pakistan telah membuat perjanjian untuk mendapatkan 13 juta dos vaksin Covid-19 dari Pfizer, kata menteri kesihatan negara itu hari ini.

Jangka waktu yang tepat belum tersedia, kata menteri kesihatan Faisal Sultan kepada Reuters, tetapi mengatakan dosisnya akan tiba pada akhir 2021, berdasarkan perjanjian yang telah dibuat oleh pemerintah dengan syarikat pembuatnya.

Negara ini menghadapi keraguan vaksinasi awal dan kekurangan bekalan vaksin tetapi ia memulakan kempen vaksinasi massal akhir bulan lalu yang kini terbuka untuk semua orang dewasa. Ia sangat bergantung pada sekutu China untuk bekalan vaksin.

Pada 29 Mei, Pakistan menerima 100,000 dos vaksin Pfizer melalui kemudahan Covax, tetapi pihak berkuasa hanya memberikannya kepada orang yang tidak mempunyai imunisasi dan tidak sesuai untuk vaksin lain.

Hampir 13 juta dos vaksin Covid-19 telah diberikan di negara 220 juta orang sejauh ini, dengan sekitar 3,5 juta orang diberi vaksin sepenuhnya, menurut Pusat Operasi Komando Nasional, yang mengawasi tindak balas pandemik.

Pakistan terutama menggunakan vaksin Cina – Sinopharm, CanSinoBio dan Sinovac – dalam usaha inokulasi dan, awal bulan ini mulai membenarkan mereka yang berusia di bawah 40 tahun untuk menerima AstraZeneca, yang mana ia mempunyai bekalan terhad untuk orang yang pergi ke negara yang memerlukannya.

Pada awal bulan ini, Pakistan meluluskan pengeluaran US $ 1,1 bilion untuk mendapatkan vaksin, sebahagian daripada matlamatnya untuk menyuntik sekurang-kurangnya 70 juta orang.

Pakistan telah mencatatkan sejumlah 949.838 kes dan 22.034 kematian. Semalam, 663 jangkitan baru dan 27 kematian dilaporkan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *