Pakatan menyeru agar kerajaan melabur lebih banyak dalam penjagaan kesihatan, menjadikan tempat kerja tidak berpengaruh | PressCliff

Pakatan menyeru agar kerajaan melabur lebih banyak dalam penjagaan kesihatan, menjadikan tempat kerja tidak berpengaruh |  Surat Bahasa Melayu


Pegawai polis melakukan pemeriksaan di sekatan jalan raya di Jalan Kuching, Kuala Lumpur 31 Januari 2021. Jawatankuasa Ekonomi PH pertama kali mengatakan bahawa kerajaan mesti menghentikan pelaksanaan penguncian berulang dan kekeliruan berikutnya yang dicetuskan oleh prosedur operasi standard (SOP) yang sentiasa berubah. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

KUALA LUMPUR, 22 Jun – Pakatan Harapan (PH) meminta pemerintah untuk bertahan dalam menangani ekonomi negara di tengah pandemi Covid-19, dengan mengatakan langkah yang lebih proaktif mesti diambil segera untuk mengelakkan kehilangan pelabur sambil menyimpan virus tersebut. di bawah kawalan.

Jawatankuasa Ekonomi PH pertama kali mengatakan pemerintah harus menghentikan pelaksanaan penguncian berulang dan kekeliruan berikutnya yang dipicu oleh prosedur operasi standard (SOP) yang selalu berubah.

“Kami sangat prihatin kerana kurangnya kepemimpinan ekonomi oleh Perikatan Nasional (PN) telah mewujudkan iklim kekeliruan yang berpanjangan yang berpotensi merosakkan kepercayaan masyarakat perniagaan antarabangsa terhadap Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang layak.

“Strategi berterusan penutupan intermiten yang mengganggu akan menghancurkan keyakinan pelabur yang tersisa dan membuat ekonomi berlutut,” katanya dalam satu kenyataan.

Melangkah ke depan, Jawatankuasa Ekonomi mengusulkan dua langkah untuk dilakukan oleh pemerintah PN yang mereka katakan akan membantu persiapan negara untuk menangani Covid-19 sekiranya berakhir dengan endemik, dan untuk mengelakkan gangguan dalam operasi, rantai bekalan dan kegiatan ekonomi.

Mereka mencadangkan pemerintah terlebih dahulu melabur dalam memperkuat kapasiti penjagaan kesihatan negara untuk menjangkakan Covid-19 akan berakhir dengan endemik, yang menurut jawatankuasa itu akan menyebabkan peningkatan jumlah kes harian walaupun jumlah individu yang banyak diberi vaksin.

Ia mengusulkan agar pelaburan khusus dilakukan untuk menangani kes Covid-19 di masa depan, menggarisbawahi bagaimana sektor kesihatan swasta harus disatukan untuk membantu upaya pembendungan sejalan dengan pendekatan “seluruh masyarakat”.

“Infrastruktur kesihatan nasional perlu dapat menangani pesakit yang lebih positif, terutama dari segi kemudahan dan ketersediaan Unit Rawatan Rapi.

“Untuk mengurangkan beban hospital yang ada, pertimbangan juga harus dibuat untuk pusat perawatan Covid-19 yang dibuat khusus. Pendekatan yang sama telah dilakukan sebelumnya dengan penubuhan pusat kusta dan tuberkulosis yang dibuat khusus, ”katanya.

Cadangan kedua jawatankuasa ekonomi adalah agar pemerintah memberikan dana, hibah, dan memimpin dengan teladan di tempat kerja kalis pandemi untuk memastikan kesinambungan dalam rantaian bekalan.

“Memandangkan ruang kerja, terutama di sektor pembuatan, merupakan sumber kluster Covid-19 terbesar, pemerintah mesti melabur di kilang ‘wabak-bukti’ dan tempat pekerja,” katanya.

Di antara langkah-langkah yang dicadangkan adalah pemerintah melabur sekurang-kurangnya RM15 bilion yang akan ditawarkan sebagai hibah dan pinjaman lunak untuk membolehkan syarikat yang sudah kekurangan wang mempunyai ruang bernafas untuk mengubah tempat kerja dan tempat mereka untuk mematuhi undang-undang dan peraturan mitigatif pandemi.

Ini termasuk menawarkan insentif cukai, pemotongan, atau bahkan subsidi kepada syarikat yang terjejas untuk mereka memasang sensor dan sistem pengudaraan yang sesuai di premis yang diubah suai ini.

“Dua strategi mendesak di atas akan memberi jalan panjang untuk mengurus dan menghidupkan semula ekonomi kita di bawah ‘normal baru’.

“Walaupun Malaysia berjaya dalam kempen vaksinasi kami, dan itu masih belum dapat dipastikan, kami harus menjangkakan wabah keparahan yang bervariasi akan tetap terjadi di masa depan ketika varian Covid-19 baru dan berpotensi lebih mematikan. Kita tidak boleh hanya bergantung pada kejayaan kita dan berharap yang terbaik, ”katanya.

Ia menekankan bahawa langkah-langkah proaktif harus diambil untuk menghindari kerugian lebih lanjut terhadap ekonomi dan juga meningkatkan kepercayaan para pelabur yang memandang ke arah Malaysia.

“Kita perlu memberikan jaminan kepada para pemain industri, dan oleh para pelabur, bahawa negara ini tetap terbuka untuk perniagaan dan bahawa tempat kerja dapat menjadi tempat yang aman untuk semua.

“Hari-hari penguncian, penggelinciran SOP yang membingungkan dan putaran balik kebijakan mesti berakhir,” tambahnya.

Kenyataan itu merangkumi sokongan semua sembilan ahli Jawatankuasa, termasuk Ahli Parlimen Petaling Jaya, Tony Pua, bekas menteri kesihatan, Datuk Seri Dzulkefly Ahmad, Ahli Parlimen Subang, Wong Chen, Ahli Parlimen Wangsa Maju, Datin Paduka Dr Tan Yee Kew, dan Ahli Parlimen Kangar, Noor Amin Ahmad.

Juga dinamakan Ammar Atan dan Sheikh Khuzaifah Parti Amanah Negara, dan Raja DAP, Raja Ahmad Iskandar Fareez dan E Hun Tan

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *